Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Karlovarská hejtmanka Vildumetzová si zatím nechá i funkci poslankyně

Česko

  13:49
KARLOVY VARY - Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) si zatím ponechá i mandát poslankyně. Hejtmanskou funkci bude ale vykonávat jako neuvolněná a bez platu, sdělila ve středu ČTK.

Jana Vildumetzová foto: smocr.czReprofoto

„Po dlouhém a poctivém zvažování jsem se rozhodla, že si ponechám mandát poslankyně, který jsem díky velkému množství preferenčních hlasů (7000) v nejmenším volebním kraji získala v posledních sněmovních volbách, a to i přesto, že jsem kandidovala na nevolitelném místě,“ uvedla Vildumetzová. Vedení hnutí ANO po hejtmanech zvolených v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny chce, aby si vybrali, zda zůstanou v čele kraje, nebo zda budou poslanci.

V kraji bude působit prozatím jako neuvolněná hejtmanka. „Záměrně používám slovo „prozatím“, protože chci během nějakého období nejprve zjistit, jestli jsem vůbec časově schopná obě pozice zastávat,“ doplnila.

Vildumetzová vnímá silnou podporu voličů, kteří ji v parlamentních volbách dali preferenční hlasy. „Tolik kroužků v historii našeho kraje ještě nikdo nedostal a já si toho velmi vážím,“ uvedla. „Zároveň mi ale velké množství občanů každý den píše, abych neodcházela od rozdělané práce karlovarské hejtmanky,“ doplnila.

S vedením kraje a zastupitelským klubem ANO se chce hejtmanka a poslankyně co nejdříve dohodnout na systému fungování v regionu a případně i na tom, kdo ji bude v době nepřítomnosti zastupovat.

Vildumetzová získala poslanecký mandát, když ze 4. místa přeskočila i lídra kandidátky hnutí ANO v kraji Dana Ťoka. Od počátku ale tvrdila, že nechce kumulovat dvě neuvolněné funkce. Karlovarská hejtmanka je rovněž předsedkyní Asociace krajů ČR.

Mandátu poslance se už vzdala středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Přes podporu voličů ve sněmovních volbách je pro ni prioritou kraj. Nerozhodnutý je zatím olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). Jak naloží s funkcí poslance, kterou získal, se chce rozhodnout po sestavení vlády.

Kumulace funkce hejtmana a poslance není v Karlovarském kraji poprvé. Obě funkce měl i bývalý hejtman Josef Novotný (ČSSD). Tlak jeho strany jej však nakonec vedl ke vzdání se hejtmanské funkce. Později odešel i z ČSSD, ale zůstal členem poslaneckého klubu ČSSD.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...