Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  08.03.2018 17:09:28

Pražská burza obrátila do zeleného, tahounem Erste

Pražská burza se po ztrátové středě vzpamatovala a obrátila do plusu. Index PX stoupl o 0,47 % na 1118,17 bodu. Dařilo se rakouským finančním titulům Erste (1081,5 CZK, 2,03%) Group Bank a VIG (676 CZK, 1,50%). ČEZ (496,2 CZK, -0,36%) a likérka Stock (76,2 CZK, -4,15%) ale burzu stahovaly dolů. Obchodní aktivita byla před závěrečnou aukcí podprůměrná.

Významnější kurzotvorné zprávy z firem spíše chyběly. Goldman Sachs (265,04 USD, -0,12%) snížila cílovou cenu pro Moneta Money Bank, která klesla o mírných 0,06 % na 84,45 . Cíle pro Erste a Komerční banku (917,5 CZK, -0,05%) naopak tato americká banka zvýšila.

Z tuzemské ekonomiky jsme dostali data z trhu práce, kde se nezaměstnanost začala v únoru po krátkém sezónním zvýšení opět snižovat a nabídka pracovních míst byla rekordní. Na politické scéně byla jednou z nejvýznamnějších událostí inaugurace staronového prezidenta Miloše Zemana, který složil prezidentský slib a na dalších 5 let se chopil prezidentské funkce.

Dařilo se telekomunikaci O2 C.R a sázkové kanceláři Fortuna (195 CZK, 3,17%). Likérka Stock pokračovala v poklesu poté, co už ve středu oznámila výsledky za uplynulý rok. Úspěšný den za sebou nemá ani Philip Morris (1 7500 CZK, -0,11%) a Kofola (415 CZK, -0,24%). Mediální skupina CETV (90,3 CZK, 0,00%) stagnovala.

Akcie Pegas Nonwovens (900 CZK, 0,90%) stouply i přesto, že komise rozhodující o složení regionálního indexu CECE ve středu po uzavření trhu rozhodla o vyloučení tohoto akciového titulu ze zmíněného indexu. Další změna se týká Unipetrolu (378 CZK, 0,40%), u kterého byl po nedávném dobrovolném návrhu mateřské polské skupiny PKN Orlen (93,88 PLN, -0,13%) na odkup akcií redukován free float faktor na 0,1.

Objem obchodů s akciemi na pražské burze dosáhl dnes před závěrečnou aukcí hodnoty 0,474 miliardy . Průměrný objem obchodů za poslední rok je 0,559 mld. .

Evropské burzy v podvečer rozšířily zisky, index Stoxx 600 přidával 1 % na týdenní maximum. Stalo se tak po měnovém zasedání Evropské centrální banky, která učinila drobný krůček k ukončení extrémně uvolněné měnové politiky. Sazby ECB sice nezměnila, z prohlášení o měnově-politickém rozhodnutí ale vypustila zmínku o možném navýšení nákupů aktiv v případě potřeby.

V regionu se dařilo akciím v Rakousku a v Maďarsku, tamní hlavní akciové indexy v podvečer připisovaly více než 1 procento. Oproti tomu polský akciový index WIG 20 byl 1,66 % v mínusu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688