Spojenecké oddíly Turecka vstoupily do syrského Afrínu

Události: Turecká armáda se spojenci dobyla centrum Afrínu (zdroj: ČT24)

Spojenecké oddíly bojující po boku turecké armády vstoupily do severosyrského města Afrín. Ankara se snaží oblast obsadit a převzít moc od syrských Kurdů. Podle mluvčího Svobodné syrské armády (FSA), což je v tomto boji spojenec Turků, se kurdské jednotky YPG z části města stáhly. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že syrské spojenecké oddíly získaly kontrolu nad centrem města a vytlačily z něj kurdské milice.

FSA podle mluvčího zatím nenarazila na odpor. Město je v obklíčení několik dní a uprchly z něj desítky tisíc lidí. Smyslem turecké ofenzivy proti celé pohraniční oblasti Afrín je vytlačit YPG od turecké hranice. Ankara tuto organizaci řadí k teroristickým.

Zpravodaj ČT Jakub Szántó: Kurdové se stáhli na jihovýchod (zdroj: ČT24)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zdroj: Umit Bektas/Reuters

Podle tureckého prezidenta je celé centrum města v rukou spojenců turecké armády a vlají nad ním turecké vlajky. „V centru Afrínu vlají symboly důvěry a stability místo teroristických hadrů,“ prohlásil Erdogan a poznamenal, že město se nyní čistí od min a zbylých kurdských bojovníků.

Vstup tureckých spojenců do Afrínu potvrdila také exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR). „Turecké jednotky a jejich syrští spojenci získali kontrolu nad několika čtvrtěmi a boje pokračují,“ řekl Ramí Abdar Rahmán ze SOHR. Oddíly syrských protureckých bojovníků do Afrínu vstupují podle svého prohlášení z východu i ze západu.

Kurdská správa města ale oznámila, že se Kurdové rozhodli ustoupit od přímého boje a přejít na gerilovou válku. „Naše jednotky jsou na celém území Afrínu. Budou útočit na pozice tureckého nepřítele a jeho žoldáků při každé příležitosti. Stanou se jejich trvalou noční můrou,“ sdělil člen afrínské správy. Město Afrín je stejnojmenné středisko příhraničního regionu, který ovládají Kurdové.

Utíkají statisíce lidí

Civilisté, kteří ve městě ještě zůstali, se ukryli do sklepů. Podle SOHR z Afrínu od středy kvůli bojům uprchlo 150 tisíc lidí. Turci tu proti syrským Kurdům bojují od ledna. 

Boje se odehrávají také ve východní Ghútě u Damašku, kam dorazil i syrský prezident Bašár Asad. Setkal se s vojáky na bojové linii a fotografové ho zachytili mezi uniformovanými muži. Damašek chce vybojovat východní Ghútu jako poslední baštu opozice a radikálů v blízkosti hlavního města. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že z této části Sýrie se evakuovalo na 20 tisíc lidí.

Rusko jako spojenec Damašku zabezpečuje koridor, jímž mohou civilisté odcházet. Východní Ghúta je v obležení syrské armády od roku 2013 a byla domovem asi 400 tisíc lidí. Podle centra pro usmíření, které zajišťuje plnění dohody o lokálním příměří, odešlo od otevření humanitárního koridoru z východní Ghúty více než 68 tisíc lidí.