Australského farmáře šokovalo záhadné hromadné úmrtí krav, ležely srovnané do řady

Australského farmáře z Queenslandu čekalo v minulém týdnu nepříjemné překvapení. Po bouřce totiž našel šest svých krav mrtvých. Zvířata ležela v řadě u ohradníku z ostnatého drátu. Podle expertů je zřejmě všechny najednou zabil jediný úder blesku.

K incidentu došlo na farmě ležící 70 kilometrů jižně od Brisbane. Majitele krav Dereka Shirleyho nález mrtvého dobytka udivil. V první chvíli si prý pomyslel, že zvířata někdo otrávil.

Podle expertky z Univerzity v Sydney Sabriny Lomaxové se všechny krávy musely před smrtí pravděpodobně dotýkat drátu. „Při těchto nehodách jde o nešťastné umístění zvířat v době úderu blesku,“ podotkla odbornice na chování zvířat. „Zemřela okamžitě na srdeční kolaps,“ dodala Lomaxová.

Krávy mohly utrpět šok poté, co blesk udeřil do země, míní vědecký publicista Karl Kruszelnicki. „Elektřina pronikne do jejich zadních nohou, (projde) skrz tělo… a mají infarkt,“ vysvětlil expert v rozhovoru pro Australian Broadcasting Corp.

Blesk zabil i stovky sobů najednou

Podobný, ovšem rozsáhlejší případ se udál relativně nedávno v Norsku. V roce 2016 tam během bouře zemřelo více než 300 sobů. K úhynu došlo na náhorní plošině, kde žije největší populace těchto sudokopytníků v Evropě.

Snímek uhynulých losů
Zdroj: Reuters

„V oblasti byly velmi silné bouřky. Zvířata ve špatném počasí setrvají u sebe – tato byla bohužel zasažena bleskem,“ uvedl tehdy Kjartan Knutsen z Norské agentury pro životní prostředí. Podobný počet zvířat zabitých bleskem je podle odborníků bezprecedentní.