Jihoafrická vládní strana žádá odchod prezidenta Zumy

Jihoafrická vládní strana: Zuma by měl odstoupit (zdroj: ČT24)

Jihoafrická vládní strana Africký národní kongres (ANC) žádá odchod prezidenta Jacoba Zumy. Oznámil to generální tajemník ANC Ace Magashule. Nesdělil ale, dokdy má prezident rezignovat. Nepopulární hlavu státu stiženou korupčními skandály chce ANC nahradit viceprezidentem Cyrilem Ramaphosou.

Magashule vystoupil po dlouhém jednání vedení ANC. Předtím ale se Zumou hovořil a očekává, že se prezident k situaci vyjádří ve středu.

Veřejnoprávní stanice SABC v pondělí uvedla, že Zuma dostal na odstoupení lhůtu 48 hodin. Magashule ale řekl, že ANC termín nestanovila. V této otázce se vedení neshodlo, dodal podle agentury Reuters. Zumovi končí mandát v řádném termínu v roce 2019.

Pokud se Zuma výzvě k odchodu nepodřídí, může ho odvolat parlament, v němž má ANC většinu. Dříve tvrdil, že pokud jej ANC v prezidentském křesle už nechce, bude jej muset sesadit, neboť rezignovat nehodlá.

Bývalý odborářský předák a pozdější podnikatel Ramaphosa už v prosinci nahradil Zumu v čele ANC. Před zvolením slíbil očistit jméno strany a tvrdě bojovat proti korupci, jež provázela Zumovo funkční období. Ramaphosa se Zumou v posledních dnech soukromě hovořil.

Polygamistu Zumu, jenž nemá žádné formální vzdělání, provází řada korupčních skandálů. Nejvážnější z nich se vztahuje k renovaci jeho soukromého venkovského sídla na náklady státní pokladny, další obvinění se týkají přijímání úplatků za nákupy stíhaček, hlídkových lodí a zbraní.