Lídři zemí EU dali zelenou přípravě druhé fáze jednání o brexitu

Tisková konference Jeana-Clauda Junckera a Donalda Tuska (zdroj: ČT24)

Prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie rozhodli, že začne vnitřní přípravná diskuse o vyjednávání s Brity o budoucí podobě vzájemných vztahů. Na Twitteru to krátce po začátku jednání uvedl předseda unijních summitů Donald Tusk. Zprávy o tom, že rozhovory mezi EU a Londýnem o brexitu se ocitly ve slepé uličce, jsou podle něj přehnané.

Šéfové států a vlád sedmadvacítky velmi rychle a tedy zřejmě bez větší diskuse potvrdili dopředu připravené a médiím známé závěry své schůzky.

Rozhodnutí padlo dříve, než před novináře stihla po svém odchodu z jednacího sálu předstoupit britská premiérka Theresa Mayová, která později prohlásila, že je ohledně budoucí dohody „pozitivní a optimistická“.

Mayová tak v noci na pátek neuspěla se snahou změnit jejich názor, že v dosavadních brexitových jednáních nenastal posun dostatečný k tomu, aby bylo možné začít s Londýnem vyjednávat také o přechodném období a o podobě obchodních a dalších vztahů po jaru 2019, tedy po britském odchodu z evropského bloku.

Lídři 27 zemí rozhodli, že rozhovory s Brity musí pokračovat tak, aby k další fázi jednání bylo možné přikročit co nejdříve. Pokrok zhodnotí znovu v prosinci, kdy by měli dát týmu vyjednavače Michela Barniera mandát ke spuštění druhé fáze.

Barnier v té chvíli už bude mít výsledek oné nyní zahajované vnitřní přípravné diskuse, která poslouží jako základ jeho mandátu pro debaty s Brity o přechodném období i následných vztazích, včetně pro obě strany významného obchodu.

Mayová na pátečním briefingu novinářům řekla, že nynější summit byl významným momentem při hodnocení dosavadních diskusí a toho, jak postupovat dál. Připomněla, že na konci září v italské Florencii nabídla několik kroků, které daly jednání nový impuls. „Učinila jsem jasný závazek ohledně finančního vyrovnání a navrhla časově omezené přechodné období, které je v zájmu Británie i EU,“ řekla.

Posun rozhovorů kupředu musí být podle Mayové výsledkem společné snahy obou stran. Barnier a šéfové států a vlád 27 unijních zemí ale ani po pěti kolech brexitových jednání nevidí dostatečný pokrok v žádné ze tří pro ně klíčových oblastí první fáze rozhovorů.

Hlavním sporným bodem zůstávají finance

Podle Mayové jsou obě strany velmi blízko dohodě v otázce zachování práv občanů EU v Británii po jaru 2019, kdy země Unii opustí. Společný pohled mají také na řešení situace ohledně hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Britská premiérka slíbila v této věci pružný a kreativní přístup.

Klíčovou otázkou, v níž se obě strany neshodují, je problematika britských finančních závazků. Londýn ji chce řešit v souvislosti s budoucností, EU trvá na domluvě ještě předtím, než se další fáze rozhovorů otevře.

„Plné a konečné vyrovnání bude součástí finální dohody, kterou uzavřeme v souvislosti s budoucím partnerstvím. A myslím, že to je zcela správné a že to jde udělat jen v tomto kontextu,“ zopakovala britský postoj Mayová. 

Je podle mě reálné, že aby se hlavních (reformních) iniciativ zúčastnily všechny členské státy.
Aleš Chmelař
státní tajemník pro evropské záležitosti

Také německá kancléřka Angela Merkelová po summitu upozornila, že finanční vyrovnání je v současnosti klíčovou věcí. Novinářům řekla, že v prosinci doufá v posun jednání směrem k budoucnosti, bude však záležet především na tom, jak dalece se pohne britská strana.

Český premiér Bohuslav Sobotka v souvislosti s jednáními o brexitu ocenil trvající jednotu 27 unijních zemí. „Podle mého názoru se nemůžeme posunout do druhé fáze vyjednávání, pokud nebude jasno o finančních závazcích Velké Británie. Odchází Britové. To znamená Britové musí jasně navrhnout, jakým způsobem se musí vyrovnat se svými závazky,“ řekl Sobotka.

Posledním bodem jednání byla diskuse o přesunu dvou unijních agentur z Londýna. O věci budou ministři odpovědní za unijní problematiku rozhodovat na konci listopadu. Sobotka připomněl český postoj, že alespoň jedna z agentur by měla být ve střední či východní Evropě. Praha má zájem hostit Evropský orgán pro bankovnictví (EBA), podporuje ale také snahy Bratislavy přilákat Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA).