Náměstek řídil opilý. Ostravský primátor ho vyzval k rezignaci

Primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO) v pátek vyzval k rezignaci svého náměstka Martina Štěpánka (ODS), který zodpovídá za školství, sport a vzdělávání. Důvodem je skutečnost, že náměstek byl v lednu přistižen za volantem pod vlivem alkoholu. Štěpánek ale zatím odstoupit ze své funkce nechce, řekla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Oba členové vedení města se setkali v pátek. Skutečnost, že náměstek řídil opilý, vyšla najevo ve čtvrtek, když do médií rozeslal své prohlášení k této události. Policejní hlídka Štěpánka podle jeho tvrzení kontrolovala v době, kdy chtěl vůz pouze přeparkovat, a to ze špatně osvětleného místa, kde mu byl automobil v minulosti několikrát vykraden.

Primátor přesto požaduje, aby jeho náměstek odstoupil. Své rozhodnutí zdůvodnil skutečností, že na politiky musí být kladena vyšší morální měřítka, jinak zůstanou vždycky málo důvěryhodní. „V pondělí pan primátor situaci projedná s koaličními partnery. Náměstek primátora Martin Štěpánek rezignaci prozatím odmítl,“ uvedla mluvčí.

Při manipulaci s vozidlem nebyla nikomu způsobená újma ani na zdraví, ani na majetku. Nikdo nebyl ohrožen.
Martin Štěpánek
náměstek ostravského primátora

Štěpánek už ve čtvrtek řekl, že rezignovat nechce, podle něj se totiž skutek se stal v nočních hodinách o víkendu, tedy mimo pracovní dobu, a nemá tak žádnou spojitost s jeho veřejným působením. Za jízdu pod vlivem alkoholu byl potrestán pokutou 40 000 korun a na rok přišel o řidičský průkaz. Náměstek uvedl, že ho celá záležitost velmi mrzí a trest vykoná v plném rozsahu.

Kvůli jízdě pod vlivem alkoholu před časem přišel o funkci náměstek frýdecko-místeckého primátora Libor Koval (KDU-ČSL). Rezignoval poté, co podnapilý boural ve služebním vozidle. Svěřenu měl sociální oblast.

Uložit