Dana Drábová uspěla v anketě Top ženy Česka

V anketě Top ženy Česka uspěla i Dana Drábová (zdroj: ČT24)

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová získala ocenění v anketě Top ženy Česka 2017 v kategorii veřejná sféra. V kategorii podnikatelka zvítězila zakladatelka společnosti Siko Jaroslava Valová. V kategorii manažerka byla oceněna ředitelka české a slovenské pobočky Google Taťána le Moigne.

Porota vybírala vítězky pro kategorie veřejné správy i byznysu. Anketu, která se letos koná už potřinácté, pořádá společnost Economia.

Cenu pro Danu Drábovou vyhlásil generální ředitel České televize Petr Dvořák. „Ti, kdo s ní tráví čas ve státním úřadě, ví, že ona je opravdu žena se vším všudy. Na druhou stranu tak jak dokáže být ostrá, tak zároveň dokáže trochu váhat. Pamatuju si jednu větu, kterou mi kdysi řekla: člověk, který o sobě nepochybuje, je nebezpečný sám sobě i celému světu. Je dobře, že ona o sobě pochybuje, ale já nepochybuji, že ona je ta správná, která má cenu dostat,“ uvedl Petr Dvořák.

  • Vystudovala České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze, Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou (FJFI), obor dozimetrie a aplikace ionizujícího záření (1985); v roce 2000 získala na FJFI doktorát.
  • Předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost je od 1. listopadu 1999. Do čela úřadu nastoupila v době, kdy dodavatelské firmy dokončovaly první blok jaderné elektrárny Temelín. Několik let zpožděná a prodražující se stavba narážela na odpor mnoha tuzemských i zahraničních aktivistů.
  • Kromě dohledu nad jadernou bezpečností Drábovou láká také politika, v té komunální se pohybuje už dlouho. Členkou zastupitelstva městečka Pyšely na Benešovsku se stala v roce 1998 jako nezávislá, v současnosti je i místostarostkou (od roku 2010). V roce 2016 byla zvolena i ve volbách do krajských zastupitelstev. Kvůli sporu o neslučitelnost funkcí zastupitele a vysokého státního úředníka rezignovala v květnu 2017 na funkci středočeské zastupitelky.

Zastoupení žen v podnikání se zlepšuje, míní vítězka byznys kategorie

Vítězka kategorie podnikatelka Jaroslava Valová se zase vyjádřila k tomu, jaké je zastoupení žen v českém byznysu. Podle ní se zlepšuje. „Dokážu to posoudit ze soukromého sektoru. Tam se ženy prosadí tak, že se musí prosadit, aby ve své firmě uspěly. Ve veřejném sektoru to určitě není jednoduché,“ řekla.

Kvóty, které by přímo určily podíl zastoupení žen, Valová nepodporuje. „Ale určitě by se měly ve svém postavení a růstu podporovat,“ dodala.

Jaroslava Valová
Zdroj: ČT24

„Kolem sebe vidím hromadu šikovných žen i mladých žen, které se do byznysu a podnikání dobře kvalifikují a jdou do toho s plným nasazením,“ zmínila podnikatelka. Nečeká však, že by někdy byl poměr mužů a žen ve vrcholovém byznysu padesát na padesát.