Náčelníkem generálního štábu bude Aleš Opata, schválila vláda v demisi

Vláda bez důvěry podpořila návrh na jmenování Aleše Opaty náčelníkem generálního štábu. Ve funkci má na návrh ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové (za ANO) od května nahradit Josefa Bečváře. Návrh projednali také poslanci z branného výboru, výhrady neměl nikdo.

Náčelníka generálního štábu podle zákona jmenuje na návrh vlády prezident. S Milošem Zemanem již Šlechtová výměnu předjednala, podle ní byl s výběrem spokojen. Návrh předem projednala i s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). 

Třiapadesátiletý Opata dosud zastával funkci zástupce náčelníka generálního štábu. Jeho prvním úkolem v nové roli bude podle Šlechtové reorganizace velení armády. „Chci vytáhnout mladší generaci do řízení a velení armády. Chceme obměnit celé vedení a řízení, bude to opravdu enormní krok,“ uvedla.

Změny podle ní jdou ruku v ruce s reorganizací armády podle standardů NATO, která by měla být hotová v roce 2019.

Aleše Opatu jmenoval prezident Miloš Zeman 28. října 2017 do hodnosti generálporučíka
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Ministryně s ním chce řešit také vyzbrojení armády. „Budu se s ním bavit o velkých akvizicích, které armáda bude potřebovat,“ řekla Šlechtová minulý týden. Očekává, že Opata zajistí, aby armáda měla jednotné požadavky ohledně vybavení.

Bečvář má podle návrhu Šlechtové skončit ve funkci k 30. dubnu. Funkční období mu vypršelo loni v létě. Předchůdce Šlechtové Martin Stropnický (ANO) mu jeho závazek prodloužil. Šlechtová uvedla, že novou žádost o prodloužení Bečvářova působení odmítla i kvůli tomu, že Bečvář dosáhl důchodového věku.

Aleš Opata v české jednotce mnohonárodních sil (IFOR) v Bosně v roce 1996
Zdroj: ČTK/Otto Ballon Mierny

Výběr Bečvářova nástupce prý Šlechtová konzultovala i s odbornou veřejností a vojskem. Opata má podle ní u vojáků velký respekt, což pro ni bylo při rozhodování důležité. Jako argument pro volbu Opaty uvedla také jeho velitelské angažmá na zahraničních misích v Kosovu nebo v Afghánistánu.

Jmenování Aleše Opaty projednali ve čtvrtek také členové sněmovního branného výboru. Nikdo z nich neměl výhrady, diskutující poslanci výběr přivítali. Výtky zazněly k tomu, že Šlechtová nejprve výměnu předjednala se Zemanem, své rozhodnutí poté oznámila Bečvářovi a návrh na výměnu oznámila médiím. Stanovisko poslanců je jen doporučující, projednání ve výboru vyžaduje zákon.

Opata je vojákem jednatřicet let. Postupně prošel řadou funkcí od velitele tankové čety, velitele praporu, velitele 4. brigády rychlého nasazení až po ředitele sekce na generálním štábu a zástupce náčelníka. V letech 2014 až 2017 byl národním vojenským představitelem na vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě.