Babiš pozval taxikáře na vládu. S formou jejich protestů proti Uberu však nesouhlasí

Taxikáře protestující proti dopravní službě Uber pozval premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na středeční jednání vlády. Podle mluvčí kabinetu Barbory Peterové by schůzka měla trvat maximálně půl hodiny a premiér chce, aby na ni dorazili také ministři dopravy Dan Ťok (ANO) a průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (za ANO). Řidiče taxi zastoupí místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolína Venclová. Taxikáři zároveň oznámili, že se ve středu opět sejdou na Strahově. Zda vyjedou na protestní jízdu Prahou, bude záležet na výsledku schůzky.

Taxikáři tvrdí, že alternativní přepravní služby jsou nekalou konkurencí a stát situaci neřeší. Na protest již několikrát uspořádali pomalé jízdy Prahou, kterými blokovali dopravu. Babiše či Ťoka již dříve zvali na schůzku v době protestů, ale Ťok to odmítl a Babiš žádal oficiální pozvánku.

Babiš po výzvách taxikářů k jednání minulý týden uvedl, že pokud mu přijde oficiální pozvání, s řidiči se sejde. Taxikáři proto v pondělí s žádostí o schůzku kontaktovali úřad vlády. „Pozval jsem taxikáře na vládu, jak jsem slíbil. A vyslechneme si je,“ sdělil na Twitteru.

„I když samozřejmě nesouhlasím s jejich formou protestu, která obtěžuje lidi v Praze a ani taxikářům moc nepomáhá,“ doplnil Babiš. Venclová pozvání na jednání kabinetu potvrdila. Jak přesně bude schůzka vypadat, bude mimo jiné záležet na průběhu pravidelného středečního jednání vlády, které ve Strakově akademii začne v 8 hodin ráno.

Taxikáři následně výsledek jednání zhodnotí na Strahově, kde se rozhodnou, zda uspořádají další protestní jízdu do centra metropole. Řidiči taxi v posledních dnech protestovali opakovaně, minulý čtvrtek na magistrále demonstrovaly až dvě tisícovky vozů.

Taxikáři si berou jako rukojmí obyvatele Prahy, uvedl ministr Ťok

Ministr Ťok se před týdnem odmítl s taxikáři sejít v den konání jedné z protestních jízd. „Musím přiznat, že jsme zvažovali, jestli za taxikáři pojedeme, ale k ničemu by to nevedlo. Scházíme se pravidelně zhruba každých 14 dní, a dnešní protest proto považuji za nešťastný. Taxikáři si berou jako rukojmí obyvatele Prahy,“ uvedl tehdy. Protesty kritizovala i pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Neprospěje to nikomu kromě té skupiny, proti které je protest namířen,“ řekla.

Taxikářům, kterých v hlavním městě pracuje podle odhadů zhruba 8300, vadí, že řidiči Uber nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky. Společnost také uvedla, že se snaží hledat s městem a dalšími institucemi řešení, které by vyhovovalo všem.

Ministr Ťok slíbil, že novela k regulaci služeb, jako je Uber, které využívají digitální platformy, bude hotova v řádu týdnů.