Babišovo neomezené sestavování vlády? Podle kritiků prezident rezignoval na vytvoření fungující koalice

Prezident už nepožaduje záruku 101 poslaneckých podpisů (zdroj: ČT24)

Čtvrteční vyjádření premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), že už po něm prezident Miloš Zeman nebude požadovat 101 poslaneckých podpisů, vyvolalo na politické scéně bouřlivou diskuzi. Podle prezidenta bude mít Babiš na sestavování vlády neomezeně dlouhou dobu, což ovšem většina sněmovních stran kritizuje. Podle nich hlava státu rezignovala na vytvoření většinové fungující koalice.

„Pan prezident netrvá na 101 podpisech, ale má představu, že pokud sestavíme tu vládu, tak získáme většinu přítomných ve sněmovně,“ prohlásil po čtvrteční společné večeři Andrej Babiš. To je přitom ze strany prezidenta významný ústupek, takto totiž může jedna ze stran při hlasování odejít ze sálu a koalici pouze tolerovat, i tak by ale vláda mohla získat důvěru.

Zeman podle Babiše neměl žádné personální požadavky na složení nové vlády. „Jenom potvrdil, že mám volnou ruku na sestavování vlády,“ dodal premiér v demisi. S prezidentem se prý budou setkávat jednou měsíčně.

„Je podle mě dost smutné, že prezident takto reaguje na potřeby jediného muže,“ kritizoval postup při sestavování vlády předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Možná ani nepotřebují vládu s většinovou podporou, tak to může trvat dlouho. Ale je to krok, který je neústavní,“ přidává se s kritikou místopředseda ODS Martin Kupka.

Podobně to vidí i hnutí STAN: „Premiér v demisi říká, že nevidí rozdíl mezi vládou s důvěrou a bez důvěry, což jde proti duchu naší ústavy,“ uvedla místopředsedkyně STAN Věra Kovářová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Naopak z řad komunistů zaznívají smířlivá slova: „Dostal dostatek prostoru na to, aby vyjednával všechno, co bude podle jeho soudu nejlepší pro Českou republiku,“ konstatoval šéf poslaneckého klubu Pavel Kováčik (KSČM).

Okamura: Babiš nemá důvod otálet, 101 hlasů už má

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila je celkem jedno, jaká vláda vznikne oficiálně, protože prý bude Babišovo hnutí ANO zákony stejně prohlasovávat s komunisty a SPD, se kterými má dohromady 115 poslanců.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura ostatně potvrzuje, že by s Babišovým hnutím spolupracoval: „Premiér Babiš nemá jediný důvod otálet, protože 101 už tady má dnes. Záleží jen na hnutí ANO, s kým bude chtít spolupracovat na prosazování politického programu.“ 

Po středečním společném jednání s ANO si Okamura pochvaloval programové průniky obou hnutí: „Cítíme velkou ochotu prosazovat program SPD,“ nechal se slyšet s tím, že nezaznamenal žádné zásadní rozpory. „Když se podívám na všech 34 programových bodů, vyplynulo z jednání s ANO, že jsou ochotni nám pomoci prosadit je v Poslanecké sněmovně a naplnit volební program SPD výměnou za podporu nějaké konstelace vlády,“ uvedl Okamura.

Předseda ANO Andrej Babiš však už před jednáním řekl, že hnutí nechce vytvořit koalici s SPD a nechce se spoléhat ani na toleranci své vlády od Okamurova uskupení.

Přesto se právě zástupci obou zmíněných hnutí zatím schází nejčastěji a jejich expertní týmy spolu rozebírají programové průsečíky. Nejčastěji se mluví o obecném referendu. Schůzky budou pokračovat příští týden a SPD na ně půjde s požadavkem, že chce znát časový harmonogram toho, jak by se jejich programové body mohly dostat do Poslanecké sněmovny.

V jednáních ale pokračují také další strany: příští týden se sejdou zástupci lidovců s ODS nebo hnutí STAN. „Ta jednání se od voleb nevedou příliš intenzivně. Myslím si, že je potřeba, aby jednalo nejen hnutí ANO, ale aby se bavily i další politické strany mezi sebou,“ uvedl 1. místopředseda lidovců Marian Jurečka.

Podle sociálních demokratů by druhá vláda Andreje Babiše mohla získat důvěru nejpozději v květnu. „Já si myslím, že by to skoro zavánělo ústavním pučem, kdybychom tady měli vládu bez důvěry dlouhé měsíce nebo roky,“ varuje šéf poslaneckého klubu Jan Chvojka (ČSSD).

Právě o sociálních demokratech se dlouhodobě spekuluje jako o možném koaličním partnerovi. ANO ale s vyjednáváním čeká až na sjezd ČSSD, který zvolí nové vedení strany.