Vydat, či nevydat? Sněmovní výbor začal řešit policejní žádost o Babiše a Faltýnka

Sněmovní mandátový a imunitní výbor začal projednávat policejní žádost o opětovné vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Pozve si kvůli tomu vyšetřovatele a státního zástupce, prostor k vyjádření chce dát výbor také oběma poslancům. Zpravodajkou bude pro tento případ Kateřina Valachová (ČSSD), uvedl šéf výboru Stanislav Grospič (KSČM).

Atmosféru před jednáním výboru ovlivnil nedělní výrok předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO), že by poslanci měli při posuzování žádosti o zbavení imunity Andreje Babiše brát v potaz další okolnosti: „To bude zase úplně trošku jiné rozhodování, protože budeme rozhodovat, co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu,“ řekl v Otázkách Václava Moravce.

Šéf dolní komory za to sklidil kritiku od opozičních členů mandátového a imunitního výboru. „Ty výroky jsou pro mě úplně nepřijatelné. Obzvlášť u předsedy Poslanecké sněmovny, kterému musí záležet na tom, aby zákonodárný sbor měřil všem stejně,“ reagovala občanská demokratka Miroslava Němcová.

„Ten výrok je skandální a nepřijatelný, protože popírá základní princip právního státu, že zákony platí pro každého občana stejně,“ upozornil člen výboru a šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Doby, kdy si tady byli všichni rovni, ale někteří si byli rovnější, už jsou dávno pryč,“ podotkl šéf Starostů Petr Gazdík.

Předseda sněmovny po odvysílání pořadu řekl, že politiku nad nezávislou justici rozhodně povyšovat nechtěl. „To neznamená, že je beztrestný navždy, pouze se věc odloží o čtyři roky, nic víc jsem tím nemyslel. A teď si budeme muset vyřešit, co je lepší,“ vysvětloval Vondráček. Podle něj není možné stihnout, aby se ještě během tohoto volebního období pravomocně očistili.

U premiéra musíme informace prověřit pečlivěji, hájí se Vondráček

Vondráčkovým výrokem se zabývali v úterý i poslanci. První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová jej označila za „překvapující až skandální“. Vondráček podle ní popírá základní principy právního státu a dělá „z poslanců, a zejména z pana Babiše, nadlidi“. 

„Jeden člověk by měl být v tomto případě nad zákony, zákony však mají platit bez rozdílu pro všechny. Žádám Vás, pane předsedo Vondráčku, abyste tyto výroky buď vysvětlil a pokud je nevysvětlíte dostatečně, abyste je odvolal o omluvil se za ně,“ vyzvala Adamová.

Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO)
Zdroj: ČTK

Radek Vondráček se vzápětí ohradil. „Ta věta je vytržena z celkové debaty, kdy jsme řešili pana kolegu Svobodu a řešili jsme také zahraniční tisk, jak se objevují různé informace o ČR. To bylo také podnětem pro můj myšlenkový pochod, proč jsem řekl tuto větu.“

„Tam nebyla věta, že když je (Babiš) premiér, tak to je důvod, abychom ho nevydali. To je pouze konstatování, že jestliže se jedná o premiéra, tak o to pečlivěji a důsledněji musíme prověřovat veškeré informace,“ uvedl Vondráček. Podle něj Babiš možná nebude mít šanci se obhájit za čtyři roky funkčního období nynější sněmovny. 

ANO váhá, ostatní chtějí vydání podpořit

Podle exministryně spravedlnosti a členky výboru Heleny Válkové z hnutí ANO by ale neměly hrát podobné úvahy při vydávání poslanců k trestnímu stíhání žádnou roli. „Já se budu rozhodovat opravdu podle toho, do jaké míry je žádost podložená,“ slibuje Válková. V Událostech, komentářích řekla, že se nad některými formulacemi v žádosti podivila. „Bude určitě zajímavé se potom podívat do spisu a přesvědčit se, jestli to byla jenom nějaká liknavost, nebo v čem to je. Možná, že se dozvím odpověď, liknavost to nebyla a je vše v pořádku,“ uvedla.

A brát ohled na to, jestli bude Babiš v době vydávání sněmovnou premiérem, odmítají i další strany. „Pro nás to žádnou roli hrát nebude, protože nejsme součástí těchto dohod. Pakliže tam nebudou žádné zásadně jiné skutečnosti, než které všichni známe, tak budeme hlasovat pro vydání,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura.

„Stanovisko sociální demokracie a sociálnědemokratického klubu je jednoznačné, to znamená hlasování pro vydání,“ potvrzuje Kateřina Valachová (ČSSD).

Mandátový a imunitní výbor je tak v tuto chvíli v případě doporučení k vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka kvůli Čapímu hnízdu rozdělený. Zatímco osm poslanců Demokratického bloku, Pirátů a ČSSD hodlá oba poslance doporučit k vydání, osm poslanců hnutí ANO váhá, stejně jako dva zástupci SPD a jeden z KSČM.

„Jak jsem se seznámil s podklady, tak to není tak, že by policie z ničeho vytvořila kauzu, která neexistuje. Jsou tam poměrně vážné důvody k tomu, že má trestní stíhání proběhnout,“ uvádí předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. V Událostech, komentářích ovšem připomněl, že Piráti mají ve vztahu k žádosti jasno. „Budeme hlasovat všemi 22 poslanci pro vydání,“ řekl.

Události, komentáře: Důvěra vládě a žádost o vydání jejího budoucího předsedy (zdroj: ČT24)

Babiš: Není důkaz, nic se nestalo

To ale Andrej Babiš odmítá a tvrdí, že mu má opětovná žádost o vydání zkomplikovat sestavování vlády. „Není tam žádný důkaz, protože nemůže být. Protože se nic nestalo,“ tvrdí Babiš.

O doporučení, zda špičky hnutí ANO vydat, či nevydat, mandátový a imunitní výbor na aktuálním zasedání ještě nerozhodne. Jeho členové chtějí nejdřív vyslechnout jak oba poslance hnutí ANO, tak i vyšetřovatele a státního zástupce.

Sněmovna vydala Babiše s Faltýnkem ke stíhání v minulém volebním období, letos 6. září. Poté, co znovu získali poslanecký mandát v říjnových volbách, však bylo trestní stíhání přerušeno. O jejich vydání nyní bude muset znovu rozhodnout sněmovna v novém složení.

Imunitní výbor a sněmovna se budou zabývat také vydáním bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS). Poslanci už ho vydali ke stíhání v roce 2014, Svoboda s vydáním souhlasil, ačkoli stíhání označil za nesmyslné a politické. Loni v září mu soud uložil podmíněný trest 2,5 roku. Svoboda se proti rozsudku odvolal. V říjnu byl opět zvolen poslancem a policie tak musela o jeho vydání požádat znovu.

Do sněmovny přišla také žádost o vydání Martina Půty (SLK), kterého policie stíhá pro podezření z korupce a ze zneužití pravomoci v souvislosti s opravou kostela v Liberci. Tato žádost se ale stala bezpředmětnou, když se Půta poslaneckého mandátu vzdal.