Zemřel veterán z Afghánistánu Jaroslav Mevald. Své kolegy kryl i po zásahu protitankovou střelou

Události: Zemřel veterán z Afghánistánu Jaroslav Mevald (zdroj: ČT24)

Ve věku 39 let zemřel armádní veterán Jaroslav Mevald, který se zúčastnil misí v Kosovu, Iráku i Afghánistánu. Tam v roce 2014 utrpěl těžká zranění po dopadu protitankové střely. Mevald ovšem i přes poranění hlavy kryl své kolegy a opětoval střelbu směrem k nepříteli. V říjnu 2014 ho vyznamenal prezident Miloš Zeman medailí za hrdinství v boji. O pár dní později získal zvláštní medaili i z rukou ministra obrany.

Jaroslav Mevald pocházel z Tanvaldu a základní službu nastoupil v roce 1996 v Benešově. Po několika letech v civilu pak nastoupil do armády a přes Bechyni se dostal do Žatce.

Už v roce 2004 odletěl zhruba na sedm měsíců do Kosova, v roce 2007 strávil čtyři měsíce v Iráku. Následovalo pár let u útvaru a potom už zmiňovaný Afghánistán, kde spolu s dalšími kolegy sloužil na základně Bagrám.

Červenec 2014 byl ovšem pro české síly v Afghánistánu kritický, při sebevražedném útoku totiž zemřeli čtyři vojáci a pátý svým zraněním podlehl později. V této atmosféře se o pár dní později chystal na běžnou noční hlídku i Jaroslav Mevald.

„Nálada byla všeobecně pod psa, vzrostly obavy z pěších patrol. Vzpomínám si, že jsme tehdy vyjížděli už s určitou nejistotou a vůbec jsem neměl dobrý pocit,“ uvedl pro armádní časopis A report.

Protitanková střela otevřela věž jako konzervu

12. července 2014 krátce před půlnocí přepadli noční hlídku ze zálohy talibanští povstalci. „Stáli na straně směrem k základně, která byla hrozně moc osvícená světly, takže nás měli krásně vybarvené,“ vzpomíná rotmistr Kamil Třešňák ze 41. mechanizovaného praporu v Žatci.

Jaroslav Mevald v době, kdy se účastnil mise v Afghánistánu
Zdroj: ČT24

Obrněný vůz MRAP, v jehož kulometné věži seděl Jaroslav Mevald, zasáhla protitanková střela RPG a Jaroslava těžce poranila. „Střela RPG tu věž úplně roztrhla. Když jsem to pak viděl po příjezdu na základnu, bylo to otevřené jako konzerva od olejovek,“ popisuje Kamil Třešňák.

Zraněný kulometčík střílel na útočníky i po zásahu

I přes zásah ale Jaroslav Mevald střelbu povstalců opětoval a kryl ostatní vojáky. „Nikdo nevěřil, když jsme pak viděli, co auto dostalo, že mohl vůbec vystřelit. Ale podle pásu 20 ran vystřelil,“ popisuje rotmistr. „Pocit takový mám, že jsem aspoň kryl kolegy, kteří tam byli, a nikomu dalšímu se nic nestalo,“ vzpomínal sám veterán v říjnu 2014.

Čeští vojáci nakonec povstalce odrazili a Mevalda přepravil americký záchranný vrtulník do polní nemocnice v Bagrámu. Tam také podstoupil první ze tří operací hlavy. Dva týdny byl v umělém spánku, další operace následovaly. Prodělal i několik rehabilitací. 

Dva roky usiloval o návrat do jednotky, což se mu ale přes veškeré úsilí nepodařilo. Zemřel v pátek 10. listopadu den po svých devětatřicátých narozeninách.