Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Assange má dobrou zprávu ze Švédska. Zastavuje stíhání za údajné znásilnění

Autor: ČTK, nka - 
19. května 2017
11:45

Švédská prokuratura zastavuje předběžné vyšetřování zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange v případu údajného znásilnění. Oznámilo to dnes podle agentury Reuters švédské státní zastupitelství. Australan se kvůli švédskému stíhání v posledních letech skrýval na ekvádorské ambasádě v Londýně. Obával se totiž, že Švédsko by ho následně mohlo vydat do Spojených států kvůli trestnímu vyšetřování činnosti WikiLeaks.

Švédsko vyšetřovalo Assange sedm let. „Vrchní státní zástupkyně Marianne Nyová dnes rozhodla přerušit předběžné vyšetřování v případu podezření ze znásilnění, které se týká Juliana Assange,“ uvedla švédská prokuratura.

Zatím není jasné, jak nový vývoj ovlivní riziko, že by Assange mohl být po opuštění ekvádorské ambasády vydán pro Spojených států.

Pětačtyřicetiletý Assange přebývá na ekvádorském velvyslanectví od roku 2012. Chtěl se tak vyhnout vydání do Švédska, přičemž obvinění ze znásilnění odmítá. Považoval ho za pouhou záminku pro to, aby ho Švédsko dále mohlo vydat do Spojených států, kde by mu hrozil vysoký trest za vyzrazení tajných informací.

O zrušení evropského zatykače pro Assange požádal jeho advokát Per Samuelson před dvěma týdny. Připomněl v té souvislosti výroky amerického ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse. Ten v dubnu prohlásil, že Spojené státy „se pokusí některé lidi dostat za mříže“, mezi nimi i Assange, jehož zatčení „je priorita“.

Video: Server WikiLeaks nedávno odhalil například to, jak jsou agenti CIA schopni sledovat občany přes domácí elektroniku

Video  Jak mohou CIA agenti udělat z chytré televize štěnici?  - Youtube
Video se připravuje ...

„Tím pádem můžeme nyní dokázat, že Spojené státy chtějí přistoupit k akci... Z toho důvodu požadujeme zrušení zatykače, aby Julien Assange mohl odcestovat do Ekvádoru, kde mu byl udělen politický azyl,“ sdělil tehdy Samuelson.

Server WikiLeaks založil Assange v roce 2006. Od té doby portál zveřejnil mimo jiné statisíce utajovaných amerických vojenských zpráv, diplomatických depeší nebo kolem 8 000 stran dokumentů o programovém arzenálu CIA.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fotrpjotr ( 19. května 2017 13:37 )

Hlavně pozor na USA,aby tě demokraticky nezlikvidovali.

Zobrazit celou diskusi