V pondělí ráno slezl ze střechy Šatovky muž, jenž podle svých slov musel do práce. Odpoledne ji pak opustili další muž a jedna žena. „Osoby policisté v souladu se zákonem zadrželi,“ uvedl pražský policejní mluvčí Hulan. Odvezli je na služebnu „k provedení nezbytných úkonů“. 

Policie squattery obvinila z trestného činu. „Všechny tři osoby, které včera opustily střechu budovy v Šáreckém údolí, byly neprodleně poté zadrženy a nyní jsou stíhány pro trestný čin neoprávněného zásahu do práv k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru,“ sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Usedlost obsadily dvě až tři desítky squatterů v pátek večer. Po jednání s policií a radnicí část z nich budovu opustila, ale další odejít odmítli a zůstali na střeše budovy. Policie kvůli obavám z možného zranění squatterů či policistů proti lidem na střeše nechce zatím zasahovat. Během úterka Šatovku opustil čtvrtý squatter. „Jde o třicetiletého, slovensky hovořícího muže, který následně putoval na policejní služebnu,“ uvedl Hulan. Proti zadrženému policie zatím obvinění nevznesla.

Z přestupku trestný čin

Původně policie označila jednání squatterů za přestupek. V sobotu ale uvedla, že jde o trestný čin neoprávněného zásahu do práv k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru. Na pokyn státního zástupce bylo zahájeno trestní řízení.

Za neoprávněné obsazení cizího domu hrozí pokuta nebo až dva roky vězení. Za mimořádných okolností – pokud vznikne velká škoda, nebo čin spáchá organizovaná skupina – může trest činit až pět let.

Fotogalerie
13 fotografií