K tragické nehodě došlo na silnici 240 u pražských Horoměřic okolo 16 hodin. Autobus linky 316 jedoucí ve směru na Prahu se srazil s protijedoucím osobním vozidlem. Střet měl pro řidiče autobusu (40) i řidičku superbu (22) bohužel fatální důsledky.

Je mi to nesmírně líto a rád bych vyjádřil upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ uvedl v tiskovém prohlášení Daniel Adamka, který je generálním ředitelem společnosti Arriva, pod kterou provoz autobusové linky č. 316 spadá. „Rád bych požádal všechny cestující z autobusu, blízké zraněných a také pozůstalé, aby se nám ozvali. Řada našich cestujících se při včerejší nehodě zranila, někteří bohužel velmi vážně, a je pro nás důležité vědět, zda někdo z nich nepotřebuje pomoc. Jsme připraveni našim cestujícím nabídnout pomocnou ruku.“ 

Policie vyzývá svědky

V současné chvíli jsou pro nás klíčové výpovědi svědků nehody, které vyzýváme, aby se ozvali na linku tísňového volání Police ČR 158,“ sdělila Blesk.cz policejní mluvčí Středočeského kraje. „Příčiny jsou momentálně vyšetřovány. K jejich stanovení napomohou závěry znalců a důkladné šetření, které teprve proběhne. Na jakékoliv závěry je v tuto chvíli brzy.“ Policie momentálně provádí šetření celé události. Příčiny nehody totiž dosud nejsou zřejmé.

Do akce byl zapojen i vrtulník

Na místo nehody byly v rámci vyhlášeného traumatického plánu povolány desítky vozidel Integrovaného záchranného systému. „Traumaplán“ se vyhlašuje v případech vyššího počtu zraněných osob. „Během setmění byl do akce zapojen i vrtulník, který prohledával okolí ve snaze najít cestující, kteří by místo nehody opustili. Žádné takové se nepodařilo najít,“ uvedla dále mluvčí. Silnice byla zprovozněna po 23. hodině.

Tři mrtví, desítky raněných

Tragická nehoda si dosud vyžádala životy řidičů obou vozidel a jednoho cestujícího autobusu. Celkem bylo ošetřeno 12 dětí ve věku do 18 let. Zraněných bylo dohromady 45 osob, přičemž mnozí utrpěli vážná zranění. Dva pacienty, z nichž jeden je v dětském věku, dokonce museli lékaři uvést do umělého spánku.

Čtyři žebra zlomená, ale nehnutá – čili bez fixace – a jinak pomlácená,“ uvedla na Twitteru jedna z cestujících, kterou ošetřili ve Vojenské nemocnici Střešovice. Měla štěstí v neštěstí – sedla si totiž doprostřed autobusu, což jí zřejmě zachránilo život.

„V autobusu jela má manželka, která si četla a najednou uslyšela náraz od bílého vozidla. V tu chvíli už jen viděla, jak míří do příkopu a zapřela se o sedadlo. Naštěstí se jí téměř nic nestalo, říkala však, že tam bylo několik zaklíněných lidí pod sedadly a řidič náraz zřejmě nepřežil,“ řekl pro Blesk.cz Jiří Vítek. 

Fotogalerie
47 fotografií