Hlavní obsah

Ondra prošel do semifinále lezení na obtížnost z 10. místa. A tři další Češi s ním

Aktualizováno

Sportovní lezec Adam Ondra postoupil na MS v japonském Hačiódži do semifinále závodu v lezení na obtížnost z desátého místa v kvalifikaci. Mezi šestadvaceti postupujícímí nechybí ani třináctý Jakub Konečný a čtrnáctý Martin Stráník. Rychlostní specialista Jan Kříž obsadil 81. místo. Mezi ženami do semifinále postoupila z 26. místa Iva Vejmolová.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Adam Ondra v semifinále boulderingu na MS.

Článek

Po úterním finálovém dramatu v boulderingu, při němž lezci usilují o vylezení extrémně náročné kratší cesty zhruba do čtyř metrů a v případě pádu jejich bezpečnost jistí tlumící matrace, se ve středu rozhořely boje na výrazně vyšší stěně, na níž se závodníci pohybují jištěni lanem.

V prvním kvalifikačním kole byl mezi šesticí lezců, který dosáhli až na konec cesty, i Ondra a rovněž domácí vítěz boulderingu Tomoa Narasaki a stříbrný Rakušan Jakob Schubert. Konečný dolezl do třicátého chytu a uzavíral první desítku, Stráník dosáhl na 27. chyt a patřila mu 23. příčka.

Dva topy pro tři muže a suverénku Garnbretovou

Ve druhém kole se Ondrovi již tolik nedařilo, dolezl k 31. chytu a obsadil 22. místo. Stráník díky provedenému pohybu z 32. chytu získal půlbod navíc a skončil sedmý, Konečný dvaatřicátý chyt jen tečoval a patřila mu patnáctá příčka.

V celkovém pořadí, v němž se výsledky průměrují, se Ondra usadil před semifinále na desáté pozici, Konečnému patřila 13. příčka a Stráník byl hned za svým krajanem. O první místo se podělili Sascha Lehmann ze Švýcarska, Narasaki a Schubert, kteří topovali obě cesty.

Dva topy zaznamenala jako jediná v kvalifikaci žen suverénní vítězka boulderingu Janja Garnbretová. Vejmolová dolezla k 28., resp. 31. chytu a v celkovém pořadí obsadila poslední postupovou příčku. Eliška Adamovská obsadila 43. místo.

Semifinále lezení na obtížnost startuje na MS ve čtvrtek v 4.00 SELČ, finálový blok začne závodem žen v poledne a muži vstoupí do bojů o medaile zhruba o hodinu později.

Reklama

Související témata: