Hlavní obsah

Finsko - USA 1:0Bitvu velmocí rozhodl jediný gól. V semifinále MS jsou Kanada i Rusko

roj, pan, vapČTKSport.cz
Aktualizováno

Jako první si postup mezi poslední čtyři na MS hokejistů do 20 let zajistili hráči Ruska, kteří si poradili se Švýcarskem 3:1 a čeká je přemožitel české reprezentace - neporažené Švédsko. Problémy neměla ani Kanada, jež rozstřílela Slovensko 6:1. Jediná branka stačila k výhře obhájcům titulu z Finska, kteří udolali v repríze loňského finále z Vancouveru Spojené státy 1:0 a teď narazí na další zámořský tým.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Zleva Ville Petman z Finska, Shane Pinto z USA, Eemil Erholtz z Finska a Jordan Harris z USA.

Článek
Fotogalerie

Hokejisté Ruska porazili Švýcarsko 3:1, obhájci bronzu z minulého šampionátu v Kanadě budou o víkendu v Ostravě bojovat o devátou medaili za posledních deset let.

Od titulu v roce 2011 dosáhli Rusové třikrát na stříbro a čtyřikrát skončili třetí. Na stupních vítězů chyběli jen v roce 2018 v Buffalu, kde prohráli ve čtvrtfinále s domácími Spojenými státy americkými.

Švýcaři skončili ve skupině A v Třinci druzí i díky výhře nad úřadujícími šampiony Finy 5:2, ale o další překvapení se nepostarali. Všechny branky souboje s Ruskem padly ve druhé třetině.

Skóre otevřel 72 sekund po první přestávce z dorážky Dmitrij Voronkov. Ve 28. minutě sice vyrovnal bekhendovým zakončením zblízka Gaétan Jobin, ale v čase 34:07 rozhodl po rychlém protiútoku a přihrávce Grigorije Děnisenka Alexandr Chovanov. V závěru druhého dějství dovršil výsledek v přesilové hře opět Voronkov.

"Zápas byl třicet minut vyrovnaný, měli jsme šance. Mrzí mě druhý gól. Propadli jsme hluboko v jejich pásmu a oni skórovali z přečíslení. Zbývající dvě branky jsme dostali v oslabení. Ve třetí třetině už bylo vidět, že nám chybí na obrat energie," řekl novinářům švýcarský trenér Thierry Paterlini.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Alexandr Chovanov z Ruska překonává švýcarského brankáře Luku Hollensteina.

Z vyřazení nedělal kouč tragédii. "Rusko má silný tým, je to vidět i ve srovnání našeho a jejich mužstva z draftu NHL. Stavíme hru hlavně na týmovém duchu a věděli jsme, že budeme hrát hodně v našem pásmu. Rusko si velmi dobře pokrývalo puk, měli jsme problém ho získat. Tak to někdy je," dodal.

Švýcarsko minulý rok ve čtvrtfinále zaskočilo neporažené Švédy. V třinecké základní skupině se zlepšovalo a v posledním utkání zdolalo obhájce titulu z Finska. "Mají velmi dobrý tým se spoustou šikovných a tvrdě pracujících hráčů. Dařilo se nám ale hrát hodně v jejich pásmu, vypadali jsme rychlejší a pomohli jsme si góly v přesilových hrách," zhodnotil utkání ruský obránce Jegor Zamula.

Kanada kralovala

Kanada po 17. titulu v roce 2018 v Buffalu prožila loni zklamání po čtvrtfinálové porážce s Finskem v prodloužení. Letos s výjimkou debaklu s Ruskem 0:6 prochází turnajem bez zaváhání. Proti Slovensku sice hrála už po 53 vteřinách v oslabení po vyloučení Nolana Footea na pět minut a do konce utkání za faul na Kristiána Kováčika, ale ubránila se.

V sedmé minutě se favorit ujal vedení po brance Barreta Haytona. Asistoval mu Alexis Lafreniere, který se vrátil do sestavy po zranění kolena z druhého utkání turnaje proti Rusku.

V druhém dějství Kanaďané čtyřmi góly rozhodli. Už 81 sekund po pauze zakončil přečíslení individuálně z pravého kruhu Connor McMichael, ve 24. minutě překonal Samuela Hlavaje z podobného místa Jacob Bernard-Docker. Před polovinou utkání zakončil průnik bekhendem Liam Foudy a za 108 sekund se prosadil v přesilovce i Lafreniere, favorit letošního draftu NHL.

Přesně po minutě závěrečné části se v přesilovce podruhé v utkání trefil Hayton a Hlavaje vystřídal Samuel Vyletelka. V 47. minutě zmírnil prohru Slovenska střelou z levého kruhu Oliver Okuliar.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva brankář Samuel Hlavaj a Oliver Turan ze Slovenska.

Obhájci titulu postupují

Až do 44. minuty čekali fanoušci na první a zároveň poslední gól třetího čtvrtfinále. Postaral se o něj Joonas Oden a rozhodl tak o postupu hokejistů Suomi. Finové tak stále mají šanci na obhajobu loňského titulu.

V úvodních dvou třetinách branka nepadla. A to i přesto, že v úvodním dějství hráli Finové šest minut v početní výhodě. Ve druhé třetině neproměnili svou první početní výhodu Američané a v 36. minutě pomohla Justusi Annunenovi tyč po střele Zacharyho Jonese.

Jedinou branku utkání vstřelil při vyloučení Jacka Druryho Oden, který se po přihrávce Kristiana Tanuse trefil z pozice mezi kruhy. Annunen zůstal nepřekonaný i v závěru při power play Američanů, zvýrazněné přesilovkou, a díky 30 zásahům si připsal čisté konto.

Další program:
Sobota 4. ledna (Ostrava):
11:00 o udržení - 2. zápas: Německo - Kazachstán,
15:00 semifinále: Švédsko - Rusko,
19:00 semifinále: Kanada - Finsko.
Neděle 5. ledna (Ostrava):
11:00 o udržení - případný 3. zápas: Kazachstán - Německo,
15:00 o 3. místo,
19:00 finále.

Němci jsou záchraně blíž

Bitvu o udržení, hranou na dva vítězné zápasy, začali lépe Němci, kteří porazili Kazachstán 4:0. Nováček elitní skupiny tak může slavit záchranu již v sobotu. Gólem a asistencí k tomu přispěl sedmnáctiletý Lukas Reichel, syn odchovance Litvínova a bývalého německého reprezentanta Martina Reichla.

Němci na turnaji dosud získali jednu výhru, ale výsledek 4:3 proti českému výběru jim k odvrácení boje o udržení nestačil. Kazachstán, který se před rokem v Kanadě udržel na úkor Dánska, zatím neuspěl ani jednou.

Skóre dnes otevřel v čase 21:21 Reichel. Synovec olympijského vítěze, trojnásobného mistra světa a současného asistenta české reprezentace Roberta Reichla se trefil z levého kruhu. Krátce po polovině utkání zvýšil Louis Brune.

Po 69 sekundách závěrečného dějství proměnil přihrávku Tima Stützleho John-Jason Peterka, druhou asistenci si připsal Reichel. V 52. minutě při přesilovce pěti proti třem stanovil konečný výsledek Dominik Bokk.

MS v hokeji do 20
čtvrtfinále
Švýcarsko - Rusko 1:3 (0:0, 1:3, 0:0)
Branky a nahrávky: 28. Jobin (Salzgeber) - 22. Voronkov (Děnisenko, Alexandrov), 35. Chovanov (Děnisenko), 39. Voronkov (Chovanov, Zamula). Rozhodčí: Campbell (Kan.), Heikkinen (Fin.) - Lederer (ČR), Nordlander (Švéd.). Vyloučení: 7:5. Využití: 0:2. Diváci: 3158.
Kanada - Slovensko 6:1 (1:0, 4:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 7. Hayton (Lafreniere, Cozens), 22. McMichael (Veleno), 24. Bernard-Docker (Drysdale, Cozens), 30. Foudy (Dellandrea, Drysdale), 31. Lafreniere (Addison, Hayton), 41. Hayton (Addison) - 47. Okuliar (Kováčik). Rozhodčí: MacFarlane (USA), Tscherrig (Švýc.) - Merten (Něm.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 6:11, navíc Foote 5 min. a do konce utkání - Vitaloš 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 7074.
USA - Finsko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Branka a nahrávky: 45. Oden (Tanus, Heinola). Rozhodčí: Fatějev (Rus.), Harnebring - Lundgren (oba Švéd.), Synek (SR). Vyloučení: 4:2, navíc Wahlstrom (USA) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 4451.
Jak si vedli Češi proti Švédům
o udržení - 1. zápas:
Německo - Kazachstán 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 22. Reichel (Peterka, Wirt), 32. Brune (Valenti, Fleischer), 42. Peterka (Stützle, Reichel), 52. Bokk (Seider, Stützle). Rozhodčí: Hejduk, Pešina (oba ČR) - Bowles (USA), Hägerström (Fin). Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. Diváci: 1022.

Reklama