Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pochop skončil na ME ve 2. kole, na první překážce ztroskotalo kvarteto Čechů

Druhým dnem pokračovalo v O2 areně mistrovství Evropy v judu a sítem 1. kola prošel z českých reprezentantů jen Daniel Pochop. Druhého soupeře už ale nezaskočil. Čtveřice Adam Kopecký, Jaromír Musil, Jakub Ječmínek a Renata Zachová kousala vyřazení hned v úvodu. Čtyřnásobná mistryně světa Clarisse Agbegnenouová z Francie získala v Praze už pátý evropský titul.

Souboj Musil - Fatijev
zdroj: ČTK

Dvacetiletá Zachová ve váze do 63 kg nestačila na Dánku Laerke Olsenovou, juniorskou vicemistryni světa z roku 2018. Česká judistka nedokázala dostatečně převzít aktivitu. "Celý zápas jsem nedělala to, co jsem si přála. Chytla jsem jen její ruku a vlastně ne vždycky. Když už jsem ji chytla, tak jsem jen stála a čekala," řekla v nahrávce pro média.

Rozhodující okamžik, kdy soupeřčinu ruku nedržela, přišel krátce před koncem. Olsenová zaútočila, získala wazari a Zachové šest sekund na zvrat nestačilo. "Ona šla do toho jednostranného a já jsem v tu chvíli tak nějak ztuhla. Nedokázala jsem nic udělat. Prostě jsem zamrzla. Měla jsem od ní chodit dál a to jsem neudělala," posteskla si.

Pochop, který byl na juniorském ME pátý, svůj první zápas otočil 23 sekund před koncem. Petrua Pelivana z Moldavska, s nímž prohrával na wazari, hodil na ipon. Před branami čtvrtfinále ho ale zastavil Tohar Butbul z Izraele, který minutu a půl před koncem zvítězil na ipon.

Rychlý konec vzalo účinkování na seniorském ME pro osmnáctiletého Adama Kopeckého, který v kategorii do 81 kg nedokázal vzdorovat vicemistru Evropy z roku 2018 Samimu Chouchimu. O devět let starší Belgičan bodoval hned ve druhé minutě a ještě před jejím koncem udržel Kopeckého na zemi a zvítězil před časovým limitem.

"Premiéra nic moc. Měl silný levý úchop, nedokázal jsem si s tím úplně poradit a doplatil jsem na to," zhodnotil loňský mistr světa v kategorii kadetů svou premiéru na ME dospělých.

Mnohem delší vstupní zápas absolvoval v téže kategorii zkušený Jaromír Musil, ale rovněž vypadl. Souboj s Muradem Fatijevem z Ázerbájdžánu dotáhl do prodloužení, ale do něj vstupoval se dvěma tresty. V nastaveném čase získal dvě žluté karty i jeho soupeř, jenže Musil byl v koncovce pasivnější a po třech minutách a dvanácti sekundách "zlatého skóre" dostal třetí trest znamenající konec zápasu.

Bojoval s úbytkem sil. "Nevnímám následky, které pro mě porážka má. Jsem furt v zápasovém módu. Asi to bude horší, tím jsem si jist," řekl Musil v rozhovoru pro ČT sport, když nestačil na Ázerbájdžánce Murada Taiyeva.

"Vůbec mě nepřekvapil tím, co dělal. Čekal jsem agresivní styl. Jak začaly odcházet fyzické síly, měl jsem problém poradit si s jeho levačkou. V goldenu už jsem měl kamenné nohy, trenéra jsem neslyšel, bylo to plácání," dodal Musil.

Jakub Ječmínek ve třiasedmdesátce nestačil na obhájce titulu Tommyho Maciase ze Švédska. Ten si v polovině zápasu připsal wazari a kontroloval duel do konce.

Hvězdná Francouzka Agbegnenouová opanovala za pouhých 23 sekund finále kategorie do 63 kilogramů proti Rakušance Magdaleně Krssakovové. Kontinentální šampionát vyhrála potřetí za sebou, k tomu má titul také z let 2013 a 2014.

Aktuální královna třiašedesátky v O2 Areně dominovala. Ze čtyř zápasů zvítězila třikrát před časovým limitem. Jen Nizozemka Juul Franssenová osmadvacetileté judistce tmavé pleti odolávala až do prodloužení, ale v něm po minutě skončila kvůli třetímu trestu.

Zatím neúspěšnou bilanci domácích judistů se v sobotu pokusí zvrátit poslední čtyři Češi v čele s olympijským šampionem Lukášem Krpálkem.

Mistrovství Evropy v judu v Praze:

Muži:
Do 73 kg: 1. Sterpu (Mold.), 2. Šavdatuašvili (Gruz.), 3. Orujov (Ázer.) a Macias (Švéd.), ...Pochop vypadl ve 3. kole, Ječmínek (oba ČR) vypadl ve 2. kole.
Do 81 kg: 1. Grigalašvili (Gruz.), 2. Ivanov (Bulh.), 3. Maisuradze (Gruz.) a Casse (Belg.), ...Kopecký a Musil (oba ČR) oba vypadli v 1. kole.

Ženy:
Do 63 kg: 1. Agbegnenouová (Fr.), 2. Krssakovová (Rak.), 3. Trajdosová (Něm.) a Franssenová (Niz.), ...Zachová (ČR) vypadla v 1. kole.
Do 70 kg: 1. Pinotová (Fr.), 2. Van Dijkeová (Niz.), 3. Tajmazovová (Rus.) a Gahieová (Fr.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články