Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Hradci taktický plán nevyšel. Plzeň našla cestu k vítězství, Frodl pomohl čistým kontem

Taktickou bitvu mezi Hradcem Králové a Plzní ovládli ve 29. kole extraligy hosté ze západu Čech. Parta okolo Milana Gulaše zvítězila na ledě soupeře 3:0, když se postupně prosadili Rob, Mertl i Gulaš. Východočeši nasazovali speciální formaci na nejproduktivnějšího hráče soutěže, ale přesto měl kapitán Plzně prsty ve druhém gólu a v závěru sám přidal pojistku do prázdné brány. Brankář Dominik Frodl si navíc připsal pátou nulu.

Utkání Hradec Králové – Plzeň
zdroj: ČTK autor: Taneček David

"Já jsem strašně rád, že jsme zápas takhle před Vánoci zvládli. Jsou to pro nás důležité body. Podle mě jsme odehráli velice povedené střetnutí. To, co jsme si před zápasem řekli, to jsme plnili. Zaslouženě za to máme tři body," pochvaloval si kapitán Plzně Gulaš na klubovém webu.

Domácí měli za sebou nepovedený duel na Kladně, po něm se změnily role v týmu. Z pozice alternativních kapitánů za Smoleňákem byli sesazeni útočníci Radovan Pavlík a Červený, jejich úlohu převzali obránci Filip Pavlík a Nedomlel, jenž však do zápasu kvůli zranění nenastoupil.

Plzeňští vstoupili do utkání velmi vehementně, napadali, snažili se dostat domácí pod tlak. V prvních minutách se jim to dařilo, proto se dostávali i do šancí. Jenže v královéhradeckém brankovišti byl opět výborný Mazanec, gólman, který v roce 2013 vychytal Plzni její jediný titul v historii.

Tentokrát stál ale proti Západočechům, a ti pocítili jeho kvalitu. Mazanec zastavil Čerešňáka i Straku. Pár sekund po jeho velké příležitosti v deváté minutě však kapituloval: Eberle před ním šikovně tečoval puk a Mazanec nestačil zareagovat. Jenže domácí realizační tým využil trenérskou výzvu, branka byla přezkoumána u videa a nakonec kvůli postavení hráče v brankovišti neplatila.

Plzeň neuznaný gól mírně přibrzdil. Velkou možnost měl poté domácí Zámorský, ale z prostoru mezi kruhy pálil vysoko nad bránu. Obraz hry se však neměnil, Škoda spěchala do útoku, Mountfield spoléhal na protiútoky. Z nich měl několik možností, v nichž byl dvakrát Smoleňák, po něm Paulovič, Jergl, ale i Frodl byl připravený.

Ve druhé části byl průběh podobný, jen Plzeň postupně přidávala na nebezpečnosti. Mazanec ale dlouho držel - Straka, Rob ani Kantner proti němu neuspěli. Čisté konto uhájil do 35. minuty, poté inkasoval dvakrát během necelých tří minut.

Nejprve ho prostřelil dorážkou Rob, poté se trefil Mertl, bývalý útočník Hradce Králové. Centr prvního útoku využil výbornou akci nejproduktivnějšího hráče extraligy Gulaše. Pro Hradec to byly drsné rány a jen těžko se z nich sbíral.

"Bojovali jsme, snažili se držet naší hry a následně vstřelit první gól. Bohužel ho dali oni, což je dostalo do tempa. Moc jsme se snažili vrátit do zápasu, ale bohužel se nám to nepovedlo," řekl klubovému webu obránce Mountfieldu Oskars Cibulskis.

Ve třetí části se to potvrdilo. Východočeši se sice snažili o korekci výsledku, jenže nebyli nebezpeční. Snad jen matador Koukal ve 47. minutě vyrušil indiány výrazněji z klidu. Naopak hosté mohli rozhodnout, jenže Mazanec neuvěřitelně vychytal šanci Kodýtka a Straky. Plzeň přidala třetí zásah při risku domácích bez brankáře, trefil se kanonýr Gulaš.

Byl to jeho 200. gól v extralize v 540. utkání. "Nemám, co bych k tomu dodal. Samozřejmě si toho moc vážím, je to pěkné číslo, ale jede se dál," dodal Gulaš.

29. kolo hokejové extraligy:

Mountfield Hradec Králové - HC Škoda Plzeň 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 35. Rob (Pour, Indrák), 37. Mertl (Gulaš), 59. Gulaš. Rozhodčí: Pešina, Úlehla - Lučan, Kis. Vyloučení: 4:5, navíc Zámorský - P. Straka oba 10 min. Bez využití. Diváci: 4676.

Hradec Králové: Mazanec - Čáp, Zámorský, Šalda, F. Pavlík, Rosandič, Cibulskis, R. Pilař - M. Chalupa, Cingel, Smoleňák - Červený, Koukal, Jergl - R. Pavlík, Rákos, Kevin Klíma - Miškář, Kubík, Paulovič. Trenéři: V. Růžička a T. Martinec.

Plzeň: D. Frodl - Budík, Čerešňák, Jank, Vráblík, Pulpán, Moravčík - Kantner, Mertl, Gulaš - Suchý, Kracík, V. Němec - P. Straka, Kodýtek, Eberle - Pour, Indrák, Rob. Trenér: Čihák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články