Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Atraktivní los pro pražská S. Na Spartu přijede Liverpool, Slavia narazí na AC Milán

Atraktivní, ale velmi těžcí soupeři čekají na české zástupce v osmifinále Evropské ligy. Slavia už podruhé v sezoně změří síly s věhlasným italským soupeřem, do Edenu zavítá AC Milán. Sparta se po postupu přes Galatasaray pokusí zaskočit vedoucí celek anglické ligy Liverpool.

Je nám líto, video expirovalo.
Los osmifinále EL a ohlasy ze Sparty a Slavie

Sparta coby nenasazený tým začne doma. Slavia, která díky prvenství ve skupině vstoupí do jarní vyřazovací fáze až v osmifinále, jako nasazená nastoupí nejprve venku. První zápasy se odehrají ve čtvrtek 7. března, odvety jsou na programu o týden později.

Oba pražské celky dostaly nejvěhlasnější možné soupeře, kteří navíc patří mezi historicky nejúspěšnější čtveřici mužstev v Lize mistrů.

AC Milán ovládl nejslavnější klubovou soutěž v součtu s dřívějším Pohárem mistrů evropských zemí sedmkrát, naposledy v roce 2007. Lépe je na tom pouze rekordman soutěže Real Madrid se 14 prvenstvími.

Liverpool stejně jako Bayern Mnichov triumfoval v Lize mistrů šestkrát, naposledy před pěti lety, navíc třikrát opanoval Evropskou ligu či jejího předchůdce Pohár UEFA.

Český šampion Sparta po čtvrtečním postupu přes Galatasaray Istanbul figurovala mezi osmičkou nenasazených celků a měla na výběr ze sedmi variant. Slavii dostat nemohla, neboť v osmifinále na sebe nemohou narazit týmy z jedné země.

Letenští byli vytaženi hned jako první a los jim přisoudil zřejmě největšího favorita soutěže Liverpool. V klubu navíc po sezoně končí legendární trenér Jürgen Klopp, který by se rád s Liverpoolem loučil alespoň jednou trofejí.

Sparta se s Liverpoolem dosud v evropských pohárech utkala pouze v sezoně 2010/11. Ve stejné soutěži v úvodním kole jarní vyřazovací fáze vypadla po domácí bezbrankové remíze a prohře 0:1 na Anfield Road, kde inkasovala až v 86. minutě.

"Liverpool je obrovský klub. Budou to pro nás další velké zápasy, spousta hráčů a fanoušků se na ně bude těšit. Bude to pro nás další velká výzva. Zatím jsem vůbec nepřemýšlel nad tím, jak je porazit. Budeme se chtít prezentovat naším stylem hry," řekl klubové televizi trenér Sparty Brian Priske.

Dánský kouč už Liverpool potkal během působení v Midtjyllandu. Jeho tým v sezoně 2020/21 v Lize mistrů s Reds remizoval 1:1 doma a prohrál 0:2 venku.

"Dá se očekávat pořádná zkouška. Sparta si místo v osmifinále vydobyla senzačním zápasem s Galatasarayem a nepochybuji o tom, že ve svém tažení bude chtít pokračovat. Česká liga nám ukazuje, jak dobrou sezonu Sparta má, v nejvyšší soutěži prohrála jen jednou. Budeme se muset dobře připravit," citoval klubový web Kloppa.

Slavia na AC Milán dosud v pohárech nenarazila. Ve skupině ale hrála s jiným italským klubem AS Řím, nad nímž doma zvítězila 2:0.

S městským rivalem AC Interem se druhý tým české ligy utkal v roce 2019 v Lize mistrů s bilancí venkovní remízy a domácí porážky.

"Jsem šťastný, že se potkáme s dalším velkoklubem, to je vždy naše přání. Je skvělé, že přijedou takoví hráči jako Leao, Giroud, Loftus-Cheek. Jsem nadšený, že se můžeme utkat s hegemonem 90. let a týmem, který je pro mě na úrovni Ligy mistrů," řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

"Nemyslím si, že to bude něco neporazitelného. Očekávám dobrý dvojzápas, doufám se šťastným koncem pro nás," doplnil obránce David Zima, jenž se v zimě vrátil do Slavie z italského FC Turín.

Milánští jsou s losem spokojeni. "V závěru hodně hrozilo, že narazíme na Leverkusen. Nakonec to dopadlo dobře, ale nesmíme Slavii podceňovat. Je to solidní tým, odehráli skvělou skupinovou fázi s AS Řím. V pohárech musíme respektovat každého, ale jako Milán musíme dojít daleko," uvedl viceprezident klubu Franco Baresi.

AC Milán v úvodním kole vyřazovací fáze tohoto ročníku Evropské ligy přešel přes Rennes. Doma zvítězil hladce 3:0, a tak mu nemusela příliš vadit ani čtvrteční porážka 2:3 ve venkovní odvetě. AC je v italské lize třetí, v předminulé sezoně získal domácí titul.

České kluby prožívají nejlepší pohárovou sezonu od rozdělení federace, do jarní vyřazovací fáze poprvé prošly ve třech. Vedle Sparty a Slavie si Plzeň zahraje osmifinále Evropské konferenční ligy.

Letenští postupem přes Galatasaray dosáhli na největší pohárový úspěch od roku 2016, kdy v Evropské lize prošli do čtvrtfinále.

Slavia si pod Trpišovským zahraje vyřazovací fázi počtvrté, historickým klubovým maximem je semifinále Poháru UEFA z roku 1996.

Los osmifinále fotbalové Evropské ligy:

Sparta Praha – Liverpool, AC Milán – Slavia Praha, Olympique Marseille – Villarreal, AS Řím – Brighton & Hove Albion, Benfica Lisabon – Glasgow Rangers, Freiburg – West Ham United (Coufal, Souček), Sporting Lisabon – Atalanta Bergamo, Karabach – Bayer Leverkusen (Hložek, Kovář, Schick).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články