Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Francie dostala Tour zpátky a s ní i žlutý dres pro Alaphilippa

To, v co doufali francouzští příznivci cyklistiky i pořadatelé Tour de France, se vyplnilo. Francouzský jezdec je po pěti letech znovu ve žlutém dresu. Julian Alaphilippe zvítězil ve třetí etapě poté, co odjel soupeřům patnáct kilometrů před finišem v Épernay, a navrch převzal vedení v závodě od Mika Teunissena. Roman Kreuziger dojel v hlavní skupině o necelou půlminutu zpět.

Julian Alaphilippe
zdroj: ČTK/AP autor: Thibault Camus

Francouzští fanoušci se dočkali. Domácí cyklista je znovu po pěti letech ve žlutém. Ve třetí etapě Tour de France se o to zasloužil Julian Alaphilippe, který nastoupil patnáct kilometrů před cílem a svůj náskok udržel až do cílového Épernay. Někdejší jezdec české farmy stáje QuickStep přebírá vedení závodu od Mika Teunissena.

Dosavadní nizozemský lídr byl jedním z těch, kteří nedokázali reagovat na zrychlení tempa v závěru náročného dne. Za Alaphilippem se zformovala skupina, z níž na druhém místě spurtoval Michael Matthews. Za ním skončil Jasper Stuyven, čtvrté místo zbylo na Grega van Avermaeta a páté na Petera Sagana. 

Alaphilippe nyní v celkovém pořadí vede o 20 sekund před Woutem van Aertem. "Dal jsem do toho všechno od chvíle, co jsem zaútočil. Tehdy jsem myslel jen na etapové vítězství. Věděl jsem, jaký potřebuju mít náskok, a trať znám také dobře. Mohl jsem čekat až na závěr, ale zkusil jsem to už takhle z dálky. Že pojedu ve žlutém? To je bláznivé," líčil v cíli lídr Tour.

Jak etapa probíhala?

Peloton se ve třetí etapě přesunul přes hranice do Francie, kde stráví celý zbytek letošní Tour de France. Za slunečného počasí se do úniku vydalo jedno velké jméno, a sice Tim Wellens. Belgický klasikář měl podle předpokladů usilovat v závěru o vítězství, místo toho ale vedl skupinu uprchlíků směrem k cílovému Épernay.

Wellens se poté v poslední části dne, kdy se silnice začala prudce zvedat a klesat, odhodlal k sóloúniku. Na etapový triumf to nestačilo – na to bylo hlavní pole příliš silné. Wellensovi se však jeho aktivita nakonec přece jen vyplatila. Po svém krajanu Gregu van Avermaetovi je druhým letošním nositelem puntíkovaného dresu.

O triumf ale bojovali jiní. Patnáct kilometrů před cílem na vrchařské prémii rozjeli tempo domestici z Astany a Deceunincku-QuickStep. Vystupňované tempo využil k nástupu Julian Alaphilippe, který pro tento typ etap vždy bývá předním favoritem. Alaphilippe, který loni vyhrál vrchařskou soutěž, si ale jel nejen pro body: zaútočil na etapu a žlutý dres.

Za vydatného povzbuzování nejen francouzských diváků domácí hvězda uháněla na Épernay. Náskok se snižoval, ale Alaphilippe tempo držel. Na posledním kilometru se sklonem okolo osmi procent musel sáhnout skutečně hluboko do svých sil, ale nepovolil a v cíli zapumpoval rukama. Až o 26 vteřin později finišoval jako druhý Michael Matthews.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články