Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Johannes Bö vyhrál v Oberhofu i druhý sprint, Moravec až v šesté desítce

Sprinterské závody v Oberhofu letos nejvíce sedly norské biatlonové jedničce Johannesi Böovi. Před druhým týmovým kolegou Sturlou Holmem Laegreidem zvítězil o více než 13 sekund. Na třetí příčce skončil Němec Arnd Peiffer. V českém týmu, který byl kvůli koronavirovým problémům zredukován pouze na tři závodníky, si odbyl premiéru junior Mikuláš Karlík, obecně se ale reprezentantům nedařilo, skončili bez bodů. Přímé přenosy a zpravodajství ze SP sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Johannes Bö
zdroj: ČTK/AP

Norové řádí dál a důkazem toho jest i repete sprintu v LOTTO Areně. I v něm se radoval Johannes Bö.

"Připravovali jsme se na dnešek, byla to má nejlepší střelba. To, že vyhrávám sprinty, vůbec nevadí. Je to nejčastější závod, ale doufám, že se mi bude dařit i v jiných disciplínách," uvedl Bö.

Jenže zatímco norský tým měl problém zatím spíše jen se servisním týmem, nemoc covid-19 udeřila u českého týmu i u závodníků.

A to donutilo trenéry v čele s Ondřejem Rybářem jednat. A tak se už v úterý v Oberhofu objevil junior Mikuláš Karlík, s nímž se původně počítalo spíš na úvodní IBU Cup sezon do německého Arberu.

Zástupce nastupující generace má na kontě stříbro z dorostenecké štafety na mistrovství světa a na loňském světovém šampionátu juniorů se pokaždé objevil v elitní desítce.

V Oberhofu je tedy na zkušenou a pokud Jonáš Mareček splní kvalifikaci v Arberu, objeví se s ním i v páteční štafetě.

Karlík mezitím skočil do svého premiérového závodu SP třemi úvodními trestnými koly a další dvě přidal na těžké oberhofské střelnici i na další zastávce a v cíli skončil až na samotném chvostu jako 99.

Je nám líto, video expirovalo.
Jak vzniklo obávané stoupání Birxsteig v Oberhofu?

"Celý tým nás trochu postihl koronavirus, takže je to takový, že jsem zbyl, ale určitě jsem se těšil. Já to měl už někdy v říjnu, prošel jsem si tím, ale určitě jsem si dával větší pozor," hlásil Karlík ještě před závodem.

Organizátoři kvůli přívalu sněhu v úterý uzavřeli část tratí i obávané stoupání Birxsteig, ve středu se ale kromě větru počasí uklidnilo.

Neklidná ovšem byla muška Ondřeje Moravce, který hned na úvod dvakrát chyboval. Šestatřicetiletý závodník se v Oberhofu představil trochu nezvykle až v neděli. Předchozí starty na SP totiž vyměnil za přípravu.

Jenže si z ní pohodu na trať nepřenesl – při svém návratu v závodu smíšených štafet musel na trestný okruh a s parťáky Jessicou Jislovou, Markétou Davidovou a Jakubem Štvrteckým skončil až na 14. místě.

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matthias Schrader

Dvakrát na ležce i na druhé položce minul také Jakub Štvrtecký a s Moravcem tak byl po první střelbě průběžně hodně hluboko – až v šesté desítce závodníků. "Dneska se dalo trefit, spíš to byly moje chyby. Vypadám trošku nespokojeně, ani na té trati to nebylo ono," řekl sedmasedmdesátý Štvrtecký.

Nutno dodat, že nejzkušenější člen sestavy Moravec se ale vzápětí kompenzačně odprezentoval stoprocentní stojkou, běžecky byl celkově ale až 53.

"Sám toho moc nevím. Doufám, že to nebyly stejné chyby jako minule, to bylo stranově. Nemyslím si, že by byly podmínky jiné než od nástřelu. Mrzí mě to, ale zpátky to nevezmu. Škoda, že tu už další individuál není, stíhačka se nejede, takže konečná," hodnotil osmapadesátý Moravec v rozhovoru pro ČT sport.

"Dvě jsou strašně moc. Co tomu předcházelo, jednoduché nebylo, ale srovnal jsem se. Na štafetu jsem byl bídnej, teď jsem se uvolnil, ale srazilo mě to dolů. Chtěl jsem na sebe co nejmíň tlačit, pak to dobře nedopadá, ale nepodařilo se," dodal.

Ve čtvrtek pojedou sprint v Oberhofu biatlonistky a Češky by měly nastoupit v kompletním složení. Následovat budou štafety, program německé dvojzastávky SP uzavřou nedělní závody s hromadným startem.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo), sprint mužů (10 km):

1. J.T. Bö 24:43,6 (0 trest. okruhů), 2. Lagdreid (oba Nor.) -12,4 (0), 3. Peiffer -27,9 (0), 4. Lesser (oba Něm.) -30,6 (0), 5. Dale (Nor.) -38,3 (1), 6. Hofer (It.) -40,7 (2), 7. Pidručnyj (Ukr.) -45,5 (1), 8. Fillon Maillet (Fr.) -46,3 (1), 9. Ponsiluoma (Fin.) -46,9 (2), 10. Jelisejev (Rus.) -47,5 (0), ...58. Moravec -2:27,2 (2), 77. Štvrtecký -3:15,3 (4), 99. Karlík (všichni ČR) -6:03,8 (5).

Průběžné pořadí SP (po 12 z 26 závodů): 1. J. T. Bö 582 b., 2. Laegreid 535, 3. Dale 474, 4. T. Bö (Nor.) 451, 5. Samuelsson (Švéd.) 426, 6. Jacquelin (Fr.) 406, ...23. Krčmář (ČR) 169, 31. Moravec 109, 72. Štvrtecký 6, 79. Krupčík (ČR) 1.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články