Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Toronto s mečbolem naložilo ideálně. Milwaukee doma porazilo a poprvé si zahraje finále NBA

Soupeřem Golden State, kteří usilují o třetí titul v řadě, budou ve finále play-off NBA basketbalisté Toronta. Raptors se do boje o vytouženou trofej dostali vůbec poprvé v historii. Kanadský celek si postup zajistil výhrou 100:94 nad nejlepším týmem základní části Milwaukee. Finálová série začne ve čtvrtek na palubovce jediného kanadského účastníka soutěže.

Hráči Toronta s trofejí pro vítěze Východní konference NBA
zdroj: ČTK/PA/ autor: Frank Gunn

Milwaukee bylo favoritem série, zvlášť když úvodní dva duely doma suverénně vyhrálo. Jenže pak Toronto potvrdilo, že se za poslední dva roky výrazně zlepšilo, a čtyřmi výhrami v řadě finále Východní konference otočilo. Obrat předvedli Raptors i v sobotu, kdy většinu utkání prohrávali, dokonce o 15 bodů. Na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny však předvedli šňůru 26:3, kterou zápas zlomili.

Bucks vedli 76:61, ale pak vzal zápas pod svou taktovku Kawhi Leonard, který byl u všeho podstatného. Toronto tak ještě do konce třetí čtvrtiny snížilo na 71:76.

Leonard, jenž nakonec nasbíral 27 bodů, 17 doskoků a sedm asistencí, nastartoval i spoluhráče, kteří pokračovali v náporu a zařídili obrat. Z dálky se trefoval Norman Powell, slavící 26. narozeniny. Prosazovali se i Fred VanVleet a Kyle Lowry. Když Lowry nahrál Leonardovi na hezkou smeč znamenající vedení o osm bodů, torontská hala bouřila nadšením. "Barák po té smeči explodoval," usmíval se Leonard.

"Celý zápas jsme bojovali. Teď je to pro mě něco neskutečného. Ale o tohle jsme usilovali celou sezonu a ještě není po všem," řekl Leonard, který přišel do Toronta loni v létě ze San Antonia.

Toronto už vedení nepustilo a finále NBA se tak poprvé bude hrát mimo území USA. "Trvalo to dlouho, ale konečně jsem se dostal do finále," prohlásil třiatřicetiletý Lowry, který je v Torontu sedmou sezonu. Předtím hrál tři roky za Memphis a čtyři roky za Houston.

"Čeká nás teď velká výzva, protože Golden State mají jeden z nejlepších týmů v historii. Ale přijdeme na to, jak si s nimi poradit," dodal trenér Nick Nurse.

Milwaukee prožilo velké zklamání, když nevyužilo šanci na první postup do finále po 45 letech. "Ukázalo se, že když vedete v sérii 2:0, vůbec nic to neznamená. Musíme se naučit vyhrávat vyrovnané zápasy. Musíme se zlepšit jako tým i jako individuality," prohlásil Janis Antetokunmpo, který patří mezi kandidáty na cenu pro nejužitečnějšího hráče soutěže. V sobotu zaznamenal 21 bodů a 11 doskoků.

Naposledy se některému týmu v play-off povedlo postoupit poté, co začal sérii dvěma porážkami, v roce 2012, kdy Oklahoma vyřadila San Antonio. Tehdy u toho byl na straně vítězů Serge Ibaka, který je nyní v Torontu.

Finále Východní konference play-off NBA - 6. zápas:

Toronto - Milwaukee 100:94, konečný stav série 4:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články