S Novotnou se přišly rozloučit stovky lidí. Obdivovala jsem její bojovnost, vzpomínala Kvitová

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 11. 2017 15:07
V pondělí krátce po poledni proběhlo poslední rozloučení s wimbledonskou šampionkou Janou Novotnou. Ta zemřela před týdnem ve věku pouhých 49 let. Na pohřeb dorazily i přední osobnosti české tenisové scény včetně Petry Kvitové.
S Janou Novotnou se přišla rozloučit i Petra Kvitová | Video: Aktu.cz

Brno - Zhruba tři stovky lidí se přišly v Brně rozloučit s tenisovou legendou Janou Novotnou, která zemřela po těžké nemoci před osmi dny ve věku 49 let. Wimbledonská šampionka z roku 1998, vítězka Fed Cupu i Turnaje mistryň vedla více než rok marný boj s rakovinou. Její úmrtí zasáhlo celý tenisový svět.

Vedle rodičů, dalších nejbližších rodinných příslušníků i fanoušků dali úspěšné hráčce a později trenérce poslední sbohem také další wimbledonští vítězové Jan Kodeš a Petra Kvitová. A společně s nimi i Novotné bývalá deblová spoluhráčka Helena Suková, trenér fedcupového týmu Petr Pála či prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka, ale také šéf turnaje ve Wimbledonu Philip Brook.

"Je to strašně smutné, protože odešla nejen velká tenisová legenda, ale také velký člověk a hodná holka. Všechny nás to trápí. Jana byla noblesní a vždy nad věcí. Boj s nemocí hrála sama," řekl ČTK Kaderka.

"Byly jsme kamarádky. Když s někým hrajete na kurtě, tak si s ním musíte rozumět a shodnout se na tom, co chcete hrát. Fungovalo nám to, mezi námi byla souhra," vzpomínala Suková.

Kvitová se naposledy viděla s Novotnou v roce 2016 ve Wimbledonu. "Obdivovala jsem na ní bojovnost. Dvakrát byla ve finále Wimbledonu a vyhrála ho napotřetí. Pamatuji si, jak ji mrzelo, když podruhé finále prohrála," poznamenala Kvitová.

Brook dorazil k poslednímu rozloučení v Brně v doprovodu Kodeše. "Je nejdůležitější osobou All England Lawn Tennis Clubu," řekl Kodeš a na Novotnou zavzpomínal jako na velice skromnou hráčku. "Z mého pohledu jedna z nejskromnějších šampionek, která vyhrála velké věci. Byla vynikající singlistka i deblistka. I vynikající holka. Byli jsme velcí kamarádi. Je obrovsky smutné, že odešla tak mladá," konstatoval Kodeš.

Brněnská rodačka Novotná vyhrála na okruhu WTA 24 turnajů ve dvouhře a 76 ve čtyřhře. V roce 1988 slavila triumf ve Fed Cupu. Vedle jednoho grandslamového vavřínu z dvouhry získala dalších dvanáct ve čtyřhře a čtyři ve smíšené čtyřhře.

Byla bronzovou olympijskou medailistkou z dvouhry v Atlantě 1996, kde přidala stříbro ve čtyřhře se Sukovou. S tou byly druhé i v Soulu 1988. Wimbledonský titul získala Novotná v roce 1998, ve finále travnatého grandslamu hrála i v letech 1993 a 1997.

 

Právě se děje

Další zprávy