Berdych zničil i Fogniniho a je v Melbourne ve čtvrtfinále. Čech už vyhlíží Federera, Djokovič končí

Sport Sport
Aktualizováno 22. 1. 2018 7:27
Tomáš Berdych předvedl v osmifinále další velice kvalitní výkon. Nebezpečného italského soka vyprovodil z kurtu po setech 6:1, 6:4, 6:4.
Podívejte se na sestřih zápasu mezi Berdychem a Fogninim. | Video: www.youtube.com

Melbourne - Ani Fabio Fognini nenašel recept na zastavení české laviny. Berdych v boji o finálovou osmičku znovu dominoval a na kurtu se zdržel jen dvě hodiny a jedenáct minut.

Na Australian Open došel dvaatřicetiletý český tenista do čtvrtfinále už posedmé v kariéře.

Tam ho čeká obhájce titulu Roger Federer, který Berdycha loni vyřadil ve třetím kole. Švýcarský šampion bez sebemenších potíží zvládl duel s překvapením úvodního grandslamu sezony, Maďarem Martonem Fucsovicsem.

"Fabio je vždycky velmi nepříjemný soupeř, nikdy tak úplně nevíte, co očekávat. Musel jsem se soustředit od začátku do konce a to se mi povedlo. Dařilo se mi dobře volit údery, což bylo klíčové. Skvěle jsem se držel herního plánu," pochvaloval si po utkání Berdych. 

Česká jednička zahájila duel s nevyzpytatelným Italem ve velkém stylu. Berdych v prvním setu odvrátil všechny tři brejkboly soupeře, naopak sám Fogniniho dvakrát připravil o podání. Za 34 minut bylo hotovo: 6:1.

Do rychlého brejku šel i ve druhé sadě, ve čtvrtém gemu ale sám na servisu zaváhal a pustil protivníka zpět do hry. Berdych však neznejistěl, pokračoval v nátlakové hře a v sedmém gemu Fogniniho zlomil.

Podobně se odehrála také třetí sada, na brejk Berdycha dokázal italský tenista odpovědět. Hned v následující hře ovšem český hráč opět zazářil na returnu a už si snadný postup nenechal zkomplikovat.

České jedničce neublížila ani bídná statistika úspěšnosti trefených prvních servisů, která činila pouhých 47 procent. Berdych nastřílel deset es, zaznamenal 37 vítězných míčů a nadělal jen 20 nevynucených chyb. 

Djokovič nestačil na Korejce

Srbský tenista Novak Djokovič vypadl na Australian Open ve čtvrtém kole. Šestinásobného šampiona, který se na kurty vrací po půlroční pauze zaviněné zraněním lokte, porazil Korejec Čong Hjon 7:6, 7:5, 7:6. Jednadvacetiletý rodák ze Suwonu se stal prvním korejským tenistou, který kdy postoupil do čtvrtfinále grandslamového turnaje.

Čong Hjon se pustil do svého idolu bez respektu a bývalý první hráč světa, jemuž v trenérském týmu pomáhá i Radek Štěpánek, nedokázal bojovnému a neúnavnému soupeři čelit. Třicetiletý Srb, který má ve sbírce celkem dvanáct grandslamových titulů, se navíc trápil při podání, na jehož změně kvůli problémům s loktem pracoval, a v úvodím setu nasbíral sedm z celkem devíti dvojchyb.

Po prohraném tie-breaku první sady si Djokovič, jenž vloni vypadl v Melbourne už ve druhém kole, nechal ošetřit pravou paži a loket, později i pravou nohu. S Korejcem, který na konci minulé sezony vyhrál v Miláně premiérový ročník Turnaje mistrů pro hráče do 21 let Next Gen Finals, bojoval tři hodiny a 21 minut, třísetovou porážku ale neodvrátil.

Čong Hjon, kterému patří 58. místo v pořadí ATP, byl dosud na grandslamu nejdál vloni ve 3. kole Roland Garros. O postup do semifinále se utká s dalším překvapením turnaje Tennysem Sandgrenem.

Američan v Melbourne dál prožívá debut jako za snu. Šestadvacetiletý hráč z konce první stovky žebříčku vyřadil v osmifinále pátého nasazeného Dominica Thiema z Rakouska po pětisetové bitvě 6:2, 4:6, 7:6, 6:7 a 6:3.

Hlaváčková je ve čtvrtfinále čtyřhry

Ve čtvrtfinále je i Andrea Sestini Hlaváčková s Latishou Chan. První nasazený pár v osmifinále hladce 6:3, 6:2 přehrál sestru Latishy Hao-Ching Chan a Katarinu Srebotnikovou. O semifinále si to ambiciózní dvojice při své společné grandslamové premiéře rozdá s vítězkami zápasu Golubicová, Stojanovičová vs. Babosová, Mladenovicová.

S deblovou soutěží se naopak rozloučily Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. V prvních dvou setech vedly vždy 5:3, přesto nakonec musely ustoupit favorizovanému ruskému páru Jekatěrina Makarovová - Jelena Vesninová. Utkání skončilo výsledkem 6:7, 7:6 a 2:6.

Výsledky tenisového turnaje Australian Open v Melbourne:

Muži:

Dvouhra - 4. kolo:

Berdych (19-ČR) - Fognini (25-It.) 6:1, 6:4, 6:4, Sandgren (USA) - Thiem (5-Rak.) 6:2, 4:6, 7:6 (7:4), 6:7 (7:9), 6:3, Čong Hjon (Korea) - Djokovič (14-Srb.) 7:6 (7:4), 7:5, 7:6 (7:3).

Ženy:

Dvouhra - 4. kolo:

Karolína Plíšková (6-ČR) - Strýcová (20-ČR) 6:7 (5:7), 6:3, 6:2, Halepová (1-Rum.) - Ósakaová (Jap.) 6:3, 6:2, Keysová (17-USA) - Garciaová (8-Fr.) 6:3, 6:2, Kerberová (21-Něm.) - Sie Šu-wej (Tchaj-wan) 4:6, 7:5, 6:2.

Čtyřhra - 3. kolo:

Čchan Jüng-žan, Sestini Hlaváčková (1-Tchaj-wan/ČR) - Čchan Chao-čching, Srebotniková (14-Tchaj-wan/Slovin.) 6:3, 6:2, Makarovová, Vesninová (2-Rus.) - Krejčíková, Siniaková (16-ČR) 7:6 (7:2), 6:7 (4:7), 6:2.

 

Právě se děje

Další zprávy