"Skvělý den pro český basketbal." Výhra nad Ruskem byla specifická i pro Izraelce

ČTK Sport ČTK, Sport
14. 9. 2018 7:45
Satoranský s Veselým český tým nerozvrátili, hvězda z Washingtonu naopak rozhodla akcí, která se jí přitom v přípravě nedařila.
Jaromír Bohačík (vlevo) a Tomáš Satoranský
Jaromír Bohačík (vlevo) a Tomáš Satoranský | Foto: ČTK

Pardubice - Nervydrásající přetahovaná o každý bod, rozhodující koš šest vteřin před koncem z ruky největší hvězdy Tomáše Satoranského a ubráněná poslední akce soupeře, po níž vyprodaná hala vybuchla nadšením. Čeští basketbalisté v parádním duelu zdolali ve čtvrtek večer Rusko 80:78 a jsou krok od historického postupu na mistrovství světa.

"Je to skvělý den pro basketbal v Česku. Pro nás Izraelce i Čechy je výhra nad Ruskem vždy speciální," prohlásil trenér českého výběru Ronen Ginzburg. "Už jsem v Česku dlouho, s Nymburkem jsem porazil CSKA Moskva, ale tohle je jeden z nejlepších zápasů, možná nejlepší, co jsem tu zažil. Jsem přesvědčený, že i hráči jako Tomáš Satoranský, který hraje v NBA, bude na tento zápas navždy vzpomínat. Ukázali jsme, že když budeme mít kompletní tým a budeme mít měsíc na společnou přípravu, můžeme být opravdu skvělý tým," dodal.

Češi nastoupili v nejsilnější sestavě, což ve spojení s atraktivním soupeřem a důležitostí zápasu přilákalo do pardubické arény rekordní návštěvu 8438 diváků. Dosavadním maximem na zápase české basketbalové reprezentace bylo 6486 fanoušků na duelu s Polskem v srpnu 2005 v pražské O2 areně.

"Atmosféra byla úžasná, lidi byli slyšet a velká zásluha patří jim, že nás namotivovali. Úžasný zážitek," pochvaloval si Jaromír Bohačík, s 19 body nejlepší český střelec. "Diváci byli skvělí, v Česku jsem před lepší atmosférou nehrál. Bylo to pro nás speciální," dodal Satoranský.

Rozhodující akci obstaral Satoranský, který šel do nájezdu a střelou po odrazu z jedné nohy rozhodl zápas. "V přípravě se mi sice tahle akce nedařila, i dnes jsem z ní nedával, ale mám v téhle střele opravdu sebevědomí a věděl jsem, že je to akce, kterou mohu využít," řekl Satoranský, basketbalista Washingtonu.

"Trochu mě překvapilo, že Saty zakončil zrovna takhle, protože tahle střela z jedné nohy mu teď moc nepadala. Už ho to štvalo. Ale spadlo mu to tam v důležitou chvíli," konstatoval Jan Veselý, pivot Fenerbahce. Rusko ještě mělo pět sekund, ale Šved těžkou trojku neproměnil.

Před utkáním se řešilo, zda přítomnost Veselého se Satoranským, dvou největších hvězd, spíše nenaruší chemii v týmu, který dobře rozehrál kvalifikaci. I Veselý byl proto rád, že se obavy nepotvrdily.

"Soupeři se soustředí na naši hru s Tomášem, proto se od prvního dne tady snažíme pomáhat klukům, aby oni těžili z naší hry. Jsem rád, že jsme tým nerozvrátili naší přítomnosti, ale že se k nám naopak všichni přidali," řekl Veselý.

Český výběr v pátek odcestuje do Bosny, a pokud tam v neděli proti poslednímu týmu tabulky uspěje, už by o postup na šampionát neměl přijít.

 

Právě se děje

Další zprávy