Curleři na úvod olympijské kvalifikace zdolali Finsko, ženy ztratily utkání proti Číně

ČTK Sport ČTK, Sport
Aktualizováno 5. 12. 2017 23:13
Čeští curleři zvládli v Plzni vstup do dodatečné olympijské kvalifikace vítězně a porazili Finsko 5:3. To ženský tým sice vedl v průběhu zápasu nad Čínou už 6:2, ale nakonec ztratil utkání v dodatečném endu.
Tým skipa Jiřího Snítila (na snímku) porazil v olympijské kvalifikaci v Plzni Finy.
Tým skipa Jiřího Snítila (na snímku) porazil v olympijské kvalifikaci v Plzni Finy. | Foto: Reuters

Plzeň - Rozdílně vstoupily české týmy do olympijské kvalifikace v curlingu v Plzni. Muži koncovku zvládli a porazili Finsko 5:3, ženy neudržely vedení 6:2 a s Čínou prohrály 6:7 po dodatečném endu. Ve středu se ženy utkají s Lotyšskem a Německem, muže čekají zápasy s Dánskem a Německem.

Muži s Finy prohráli na nedávném mistrovství Evropy v semifinále divize B a přišli o postup do áčka i na mistrovství světa, ale duel v olympijské kvalifikaci zvládli. Čtyři endy se hrálo bez bodu a v pátém se zdálo, že Češi ztratí, ale po chybách Finů se naopak dostali do vedení. V dalším endu zvýšili na 2:0 a po osmém byl stav 3:1.

Finové v devátém dvěma body vyrovnali a o vítězích rozhodl poslední hod. Soupeř měl kámen ve středu kruhů, ale domácí skip Jiří Snítil ukázal pevnou ruku, dokázal jej vyrazit a po téměř třech hodinách zajistil výhru.

Tým skipky Anny Kubeškové si proti Číně po pěti endech vypracoval náskok 5:1, po sedmi 6:2, ale pak soupeřky začaly stahovat. Do desátého endu šel domácí tým s náskokem 6:4 a navíc s výhodou posledního kamenu. Číňankám se ale povedlo do kruhu dostat tři kameny a Kubešková svým hodem vyrazila jen jeden a bylo srovnáno.

I v extra endu měly Kubešková, Tereza Plíšková, Klára Svatoňová a Alžběta Baudyšová Svatoňová výhodu posledního kamene, ale znovu neuspěly. Kubešková měla před závěrečným pokusem těžkou pozici, potřebovala vyrazit čínský kámen ze středu, který byl dobře krytý ostatními kameny, což nevyšlo.

"Problémem byl desátý end, kde se nám nevydařil jeden kámen, neotevřely jsem situaci v kruzích. Soupeř pak dostal šanci, kterou využil. Věděly jsme o Číňankách, že budou těžkým soupeřem, ale zápas byl rozehraný slušně. Bohužel jsme nezafinišovaly, což je jediné, co se zde počítá," řekla Kubešková.

"Občas je těžké udržet vedení, najednou se přiblíží pocit vítězství a mění se trošku taktika týmu. Musí přijít na řadu trochu jiné kameny, než jaké se hrály předtím, a tam se mohou zrodit chyby, které se bohužel skutečně zrodily. Udělali jsme tři závažné chyby, které nás stály zápas," prohlásil trenér Karel Kubeška

Na olympiádu postoupí z Plzně v každé kategorii dva týmy.

 

Právě se děje

Další zprávy