Foto: Pocta Raškovi, historické rukoudání i roztleskávačky z KLDR. Tak byly zahájeny hry v Koreji

Podívejte se na fotogalerii ze slavnostního zahájení olympiády v Pchjongčchangu.
V pátek krátce po poledni byly v korejském Pchjongčchangu zahájeny XXIII. zimní olympijské hry.
Slavnostní ceremoniál začal krátce po poledni a trval zhruba dvě hodiny. Program přitom pořadatelé raději kvůli obavám z velkého mrazu zkrátili. Nakonec ale teplota klesla "jen" devět stupňů pod nulu.
Slavnostního nástupu se zúčastnilo 92 výprav, včetně té české, kterou vedla snowboardistka Eva Samková.
Češi při nástupu připomněli památku olympijského šampiona z roku 1968 Jiřího Rašky. A to nejen čepicí "raškovkou", ale také slavnostním telemarkem.
Foto: Reuters
Sport Reuters Sport, Reuters
9. 2. 2018 15:03
Podívejte se na fotografie ze slavnostního zahájení olympiády v Pchjongčchangu.

Pchjongčchang - Zimní olympijské hry v korejském Pchjongčchangu dnes oficiálně začaly. Korejský prezident Mun Če-in pronesl protokolem předepsanou větu a legendární krasobruslařka Kim Ju-na pak zapálila olympijský oheň. Před tím na plochu stadionu nastoupilo 92 výprav včetně českých sportovců, které přivedla vlajkonoška Eva Samková.

Poslední členkou štafety s olympijskou pochodní tentokrát bylo očekávané jméno. Sedmadvacetiletá Kim Ju-na je olympijskou vítězkou z Vancouveru a stříbrnou medailistkou ze Soči. Patří k ikonám korejského sportu a výrazně podporovala kandidaturu Pchjongčchangu na pořádání olympiády.

Kim Ju-na na bruslích převzala pochodeň od dvou hokejistek, jihokorejské a severokorejské členky společného národního týmu, který bude v Pchjongčchangu hrát. Na stadionu nesly pochodeň například čtyřnásobná olympijská vítězka v shorttracku Čchun I-kjong nebo šampionka z golfového olympijského turnaje v Riu Pak In-pe.

Čeští sportovci při slavnostním zahájení 23. zimních olympijských her nastoupili na plochu jako 66. v pořadí. Ceremoniálu se zúčastnilo asi pět desítek z 93 českých reprezentantů, kteří budou závodit v Koreji. Chyběly například rychlobruslařka Martina Sáblíková a biatlonistky, které hned v sobotu závodí.

Češi na ploše na chvíli zastavili a předvedli ukázkový telemark jako vzpomínku na 50. výročí zlaté olympijské medaile skokana na lyžích Jiřího Rašky. Čepici "raškovku", která toto jubileum připomíná v olympijské kolekci, měl vedle členů výpravy na hlavě také v hledišti předseda Senátu Milan Štěch, nejvyšší český politický představitel na olympiádě.

Tradičně jako první nastoupili Řekové coby zástupci země, která je kolébkou olympijské tradice. Celkem je v Koreji rekordních 92 výprav včetně skupiny olympijských sportovců z Ruska. Premiéru na zimních hrách budou mít reprezentanti Ekvádoru, Eritrey, Kosova, Malajsie, Nigérie a Singapuru. Nejpočetnější výpravou jsou Američané, kteří mají 241 závodníků. Nástup uzavřela pořadatelská Korea, která nastoupila společně s reprezentanty KLDR pod vlajkou symbolizující sjednocení Korejského poloostrova.

Navzdory oteplení snižoval pocitovou teplotu studený vítr. Nejotužilejším ze sportovců se ukázal být vlajkonoš oceánského státu Tonga Pita Nikolas Taufatofua, který podobně jako předloni v Riu nastoupil jen v tradiční sukni s odhalenou horní polovinou těla natřenou olejem. V Riu startoval v taekwondu, tentokrát bude závodit v běhu na lyžích.

Pozdvižení v hledišti způsobili také dvojníci amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una, kteří se objevili v ochozech jako kamarádi. Ochranka je rychle vyvedla. Není jasné, kdo za touto akcí stojí.

Olympijské hry potrvají do 25. února. V patnácti sportovních odvětvích se rozdělí 102 sady medailí. Bojovat o ně bude asi 3000 sportovců. Žádná ze soutěží se neuskuteční na stadionu ve tvaru pětiúhelníku, který je určen výhradně pro zahajovací a závěrečný ceremoniál. Po olympijských a paralympijských hrách budou tribuny rozebrány.

 

Právě se děje

Další zprávy