Nejlepším hráčem ligy je Kadeřábek, trenérem Koubek

ČTK ČTK
31. 5. 2015 21:00
Sparťanský obránce Pavel Kadeřábek byl zvolen nejlepším fotbalistou české ligy za sezonu 2014/15
Sparťan Pavel Kadeřábek byl zvolen nejlepším fotbalistou české ligy za uplynulou sezonu.
Sparťan Pavel Kadeřábek byl zvolen nejlepším fotbalistou české ligy za uplynulou sezonu. | Foto: ČTK

Praha - Sparťanský obránce Pavel Kadeřábek byl zvolen nejlepším fotbalistou české ligy za sezonu 2014/15. V hlasování ligových trenérů a kapitánů a novinářů porazil spoluhráče ze Sparty Davida Lafatu a dalšího útočníka Milana Škodu ze Slavie.

Nejlepším trenérem se stal Miroslav Koubek, který dovedl Plzeň k titulu s nejvyšším bodovým ziskem v historii klubu. Objevem sezony je Aleš Matějů z Příbrami. Cenu pro cizince roku převzal na dnešním ligovém galavečeru slovenský gólman Matúš Kozáčik z Plzně.

Kadeřábek zažil životní sezonu

Třiadvacetiletý Kadeřábek patří do základní sestavy Sparty druhou sezonu a má za sebou zatím životní ročník. Ač pravý obránce, stal se důležitým článkem ofenzivy letenského celku, když zaznamenal tři branky a sedm asistencí. Na dalších gólech se podílel svými dravými náběhy. Když v březnu a dubnu musel pět zápasů vynechat kvůli zranění, na hře Sparty se to viditelně projevilo.

V anketě získal více hlasů než nejlepší ligový střelec Lafata, který potřetí v kariéře dosáhl hranice 20 branek. Lafata si především podzimními výkony vysloužil novinářské ocenění Zlatý míč ČR. V jarním hlasování ho však výrazně dotahoval právě Kadeřábek.

Koubek vyhrál s velkým náskokem

Mezi trenéry přesvědčivě s náskokem 30 bodů triumfoval Koubek, který krátce po začátku sezony převzal Plzeň a dovedl ji až k titulu. Navíc se ziskem 72 bodů, což je třetí nejlepší výkon v historii soutěže a nejlepší pro západočeský celek.

Koubek porazil i Jaroslava Šilhavého, který s Jabloncem dokázal být Spartě a Plzni vyrovnaným soupeřem a přesvědčivě získal ligový bronz. Na třetí příčce v hlasování skončil Pavel Tobiáš, který s Příbramí obsadil senzačně pátou příčku a do posledního kola hrál o postup do Evropské ligy.

Dvakrát poražený Beauguel

Na příbramském úspěchu má zásluhu i teprve devatenáctiletý bek Matějů, který se na jaře stal stabilním členem základní sestavy a svými výkony výrazně zaujal. V anketě Objev sezony dostal přednost před francouzským útočníkem Dukly Jeanem-Davidem Beauguelem a Michalem Trávníkem ze Slovácka.

Beauguel se musel sklonit před soupeři i v anketě Cizinec roku, kterou ovládla dvojice z Plzně. Druhý skončil bosenský útočník Aidin Mahmutovič a vyhrál brankář Kozáčik, který byl se 14 čistými konty nejlepší v lize.

Kozáčik už před týdnem na nominačním večeru dostal cenu pro brankáře sezony. Nejlepším obráncem byl zvolen Kadeřábek, záložníkem jiný sparťan Bořek Dočkal a útočníkem Škoda.

Anketa o nejlepší hráče první fotbalové ligy Galavečer Synot ligy za sezonu 2014/15:

Hráč sezony: 1. Pavel Kadeřábek 85 bodů, 2. David Lafata (oba Sparta Praha) 55, Milan Škoda (Slavia Praha) 54.

Trenér sezony: 1. Miroslav Koubek (Viktoria Plzeň) 136, 2. Jaroslav Šilhavý (Jablonec) 106, 3. Pavel Tobiáš (Příbram) 31.

Cizinec sezony: 1. Matúš Kozáčik 88, 2. Aidin Mahmutovič (oba Viktoria Plzeň) 42, 3. Jean-David Beauguel (Dukla Praha) 30.

Objev sezony: 1. Aleš Matějů (Příbram) 50, 2. Jean-David Beauguel (Dukla Praha) 34, 3. Michal Trávník (Slovácko) 32.

Nejlepší střelec SYNOT ligy: David Lafata (Sparta Praha) 20 gólů.

SYNOT Hráč jara podle fanoušků: Václav Kadlec (Sparta Praha).

Jedenáctka sezony podle fanoušků: Jiří Pavlenka (Baník Ostrava) - Pavel Kadeřábek (Sparta Praha), Martin Latka (Slavia Praha), Václav Procházka, David Limberský (oba Viktoria Plzeň) - Jan Kopic (Jablonec), Bořek Dočkal (Sparta Praha), Daniel Kolář, Jan Kovařík (oba Viktoria Plzeň) - Milan Škoda (Slavia Praha), Libor Došek (Slovácko). Trenér: Miroslav Koubek (Viktoria Plzeň).

Doprovodné ankety (vyhlášeno 24. května):

Brankář sezony: 1. Matúš Kozáčik (Plzeň) 148 bodů, 2. Vlastimil Hrubý (Jablonec) 45, 3. Jiří Pavlenka (Baník Ostrava) 38.

Obránce sezony: 1. Pavel Kadeřábek (Sparta Praha) 135, 2. Filip Novák (Jablonec) 76, 3. David Limberský (Plzeň) 46.

Záložník sezony: 1. Bořek Dočkal (Sparta Praha) 75 bodů, 2. Daniel Kolář (Plzeň) 73, 3. Jan Kopic (Jablonec) 48.

Útočník sezony: 1. Milan Škoda (Slavia Praha) 137, 2. David Lafata (Sparta Praha) 131, 3. Libor Došek (Slovácko) 35.

Chance index (cena pro nejkreativnějšího hráče): Bořek Dočkal (Sparta Praha).

Trenér FNL: Zdeňko Frťala (Varnsdorf).

Hráč FNL: Radim Breite (Varnsdorf).

 

Právě se děje

Další zprávy