Červenka katem Vítkovic, nahrál na čtyři góly vítězného Fribourgu

ČTK Sport ČTK, Sport
Aktualizováno 6. 12. 2016 22:21
Proti Vítkovicím zazářil v prvním čtvrtfinále hokejové Ligy mistrů český reprezentant Roman Červenka, jenž přihrál na čtyři góly Fribourgu. Švýcarský celek si do odvety na svém ledě odveze nadějný výsledek 5:2.
Roman Červenka /11) byl hlavní hvězdou vítězného Fribourgu.
Roman Červenka /11) byl hlavní hvězdou vítězného Fribourgu. | Foto: Dalibor Sosna

Ostrava - Hokejisté Vítkovic prohráli v úvodním čtvrtfinále Ligy mistrů doma s Fribourgem 2:5 a v odvetě ve Švýcarsku budou mít hodně složitou pozici. Vítězství předposledního týmu švýcarské ligy v Ostravě řídil český útočník Roman Červenka, který přihrál na čtyři góly. Hattrick i díky němu zaznamenal Julien Sprunger. Bod za asistenci si připsal druhý český legionář Michal Birner. Odveta ve Fribourgu je na programu příští úterý.

Neštěstí v lize, štěstí v Lize mistrů

Jestliže ve švýcarské lize se Fribourgu nedaří, v evropské soutěži je tomu přesně naopak. Ve Vítkovicích ho po Červenkově přihrávce v osmé minutě dostal do vedení v přesilovce trefou od modré čáry Rathgeb. Domácí ale ještě rychle kontrovali zásluhou Illéše, který pohotově zasunul za brankáře Conze vyraženou Kovářovu střelu.

Zásadní momenty a zlom ve vývoji přinesla druhá část. Domácí v ní za stavu 1:1 promarnili několik vyložených šancí: Tybor neuspěl ze sóla, Zdráhal po nájezdu dva na jednoho a Koloucha vychytal Conz. Pak se stále výrazněji prosazovala elitní řada Fribourgu a Červenka skoro v každém střídání přichystal spoluhráčům gólovou šanci. Birnera o gól dvakrát připravil Dolejš, a tak se prosadil až tečující Schmutz z "údržbářské" čtvrté řady.

Méně šancí spálili hosté

I když se obě strany předháněly v zahazování šancí, Švýcaři byli o něco produktivnější. Další Červenkovu pobídku už využil Sprunger a hosté vedli 3:1. Sekundu před koncem druhé části oživil vítkovické naděje Baranka gólem na 2:3, ale Fribourg v závěru domácím mnoho nedovolil. Už po třetí finální přihrávce Červenky a Sprungerově gólu ve 47. minutě znovu v přesilovce odskočili do dvoubrankového vedení.

Sprunger devět minut před koncem zkompletoval hattrick, opět se na tom podepsal přihrávající Červenka. Porážku Vítkovic mohl ještě zvýraznit Mottet, ale ze samostatného nájezdu trefil jen tyčku. Vítkovice tak ve Fribourgu budou dohánět tříbrankovou ztrátu.

Hokejová Liga mistrů - čtvrtfinále, první utkání:

HC Vítkovice Ridera - HC Fribourg-Gottéron 2:5 (1:1, 1:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 12. Illéš (Kovář), 40. Baranka (Illéš) - 9. Rathgeb (Červenka), 33. Schmutz (Leeger, Mottet), 37. Sprunger (Červenka, Rathgeb), 47. Sprunger (Červenka, Birner), 52. Sprunger (Maret, Červenka). Rozhodčí: Gebei, Smetana (oba Rak.) - Gebauer, Lederer (oba ČR). Vyloučení: 3:5. Využití: 0:2. Diváci: 5548.

Vítkovice: Dolejš - Sloboda, Klok, Baranka, D. Krenželok, Kovář, Výtisk - Tybor, Roman, Kucsera - Olesz, Stastny, P. Zdráhal - Vandas, Kolouch, Květoň - Tomi, Illéš, E. Němec. Trenéři: Petr, Trnka a Vůjtek st.

Fribourg: Conz - Rathgeb, Leeger, Maret, Abplanalp, Stalder, Chavaillaz - Sprunger, Červenka, Birner - Fritsche, Neuenschwander, Rivera - Bykov, Mauldin, Ritola - Neukom, Schmutz, Mottet. Trenéři: Huras a Martikainen.

Curych - Växjö 0:0, Frölunda - Linköping 4:0.

 

Právě se děje

Další zprávy