Třinec udolal v prodloužení Ambri a čeká ho finále Spengler Cupu

ČTK ČTK
30. 12. 2019 23:07
Hokejisté Třince zvítězili v semifinále Spenglerova poháru v Davosu nad švýcarským celkem Ambri-Piotta 3:2 v prodloužení.
Třinec slaví vítězství v Lize mistrů 2019 nad Lausanne
Třinec slaví vítězství v Lize mistrů 2019 nad Lausanne | Foto: Lukáš Filipec / HC Oceláři Třinec

V úterý v poledne je čeká finálový duel s Kanadou, která bude bojovat o rekordní 16. triumf. Český tým si zahraje finále prestižního turnaje po 15 letech.

Třinečtí se museli hned v úvodu po Polanského přestupku bránit ve čtyřech. Přečkali sice bez úhony Zwergerovu šanci, ale už při hře v plném počtu překonal Kváču rychlým zakončením zblízka Dal Pian. Vzápětí se Trisconiho pokus otřel o tyčku. Další možnost nevyužil Müller, na straně Ocelářů byl v šanci Hrňa, vychytal ho ale Manzato.

Na gólmanovi švýcarského celku ztroskotal ve druhé části také Matěj Stránský. Vzápětí mohl na druhé straně zvýšit Douay, ani Kváča se nenechal zahanbit. V poslední minutě druhé třetiny pak Michal Kovařčík důrazným průnikem vytvořil situaci dvou na jednoho, Martynek našel Ondřeje Kovařčíka a ten nezaváhal.

Ve 46. minutě Gernát místo avizované střely od modré čáry přihrál Draveckému, jenž bekhendovým zakončením dostal Třinec do vedení. Na začátku 52. minuty po Flynnově teči zmizel kotouč z dohledu všech. Zapadl totiž za kameru v brance, vůbec nebyl vidět a celou situaci pomohlo objasnit až video. Potvrzení gólu znamenalo vyrovnání na 2:2.

Utkání nakonec dospělo až do prodloužení se třemi bruslaři na obou stranách. V jeho druhé minutě dostal nahrávku Stránský a tváří v tvář si dokázal poradit s Manzatem.

Finále Spenglerova poháru hrála z českých zástupců naposledy Sparta, která v roce 2004 podlehla domácímu Davosu 0:2. Celkový triumf si jako poslední český tým odvezla v roce 1982 Jihlava.

HC Oceláři Třinec - Ambri-Piotta 3:2 v prodl. (0:1, 1:0, 1:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 40. O. Kovařčík (Martynek, M. Kovařčík), 46. Dravecký (Gernát, M. Stránský), 62. M. Stránský - 5. Dal Pian (P. Incir, Douay), 52. Flynn (Jelovac).

Sestava Třince: Kváča - M. Doudera, Gernát, D. Musil, Hrachovský, M. Adámek, Zahradníček, Haman - Dravecký, Marcinko, M. Stránský - Martynek, M. Kovařčík, O. Kovařčík - Adamský, Polanský, Chmielewski - Hrňa, Mikulík, Š. Novotný - Szturc. Trenér: M. Zadina.

Kanada - TPS Turku 6:0 (2:0, 1:0, 3:0)

Branky: 5. a 58. Clark, 16. Postma, 34. DiDomenico, 43. Faille, 45. Versteeg.

 

Právě se děje

Další zprávy