Olympionik Maxwell inkasoval pět gólů a vzteky rozmlátil hůl. Tak ho znám, smál se Svačina

Ondřej Zoubek Ondřej Zoubek
12. 1. 2018 20:55
Hokejisté Mladé Boleslavi nestačili na Třinec, americký brankář Brandon Maxwell inkasoval pět branek a v prvním zápase po nominaci na olympiádu vzteky zpřelámal hůl na dva kusy.
Brandonu Maxwellovi se utkání Mladé Boleslavi v Třinci nepovedlo.
Brandonu Maxwellovi se utkání Mladé Boleslavi v Třinci nepovedlo. | Foto: Lukáš Filipec

TřinecPo první třetině to vypadalo, že zápas Mladé Boleslavi v Třinci bude pro amerického brankáře Brandona Maxwella velkým. Den před ním se dozvěděl o nominaci na olympiádu, chytil několik šancí Ocelářů. Ale pak se hra Bruslařům zcela rozpadla a obdrželi pět branek.

Takhle toho moc nevyhrajeme, zlobil se Maxwell

Na gól Urbana odpověděli Oceláři ve druhé části třemi zásahy. Vlach tečoval puk mezi betony amerického gólmana, sám Maxwell věnoval Třinci druhý gól po chybě při rozehrávce. "Pokud budeme hrát takhle, moc toho nevyhrajeme. Třinec je velmi dobrý tým, my jsme měli šance, ale nebyli jsme schopni je využít," smutnil brankář Mladé Boleslavi.

Jako první extraligový hráč se o nominaci na olympiádu v Koreji dozvěděl ve čtvrtek večer. "Jeden z trenérů mi zavolal a sdělil mi tuto informaci. Reagoval jsem s obrovskými emocemi, je to olympiáda, opravdu skvělý úspěch. Hned jsem volal rodičům, oni i spoluhráči mi gratulovali," řekl Maxwell, který přišel před třemi lety do Vítkovic.

Za reprezentaci USA chytal už na Německém poháru v listopadu, kde Američané prohráli všechna tři utkání. Jestli má Maxwell obavy o výsledek bez hráčů NHL? "Ne," odpověděl stroze a sebevědomě šestadvacetiletý gólman. "Po příchodu do Evropy jsem o olympiádě tolik nesnil, ale v letošní sezoně se situace změnila," pokračoval Maxwell.

Kýhos: Jestli nemají jiné gólmany, patří tam

Za nejlepší sezonu v české soutěži považuje tu loňskou, kdy si s Boleslaví po přestupu z Pardubic zahrál v play-off. "Byla to výborná sezona, kdy jsme drželi krok s nejlepšími. Letos však působíme úplně jako jiné mužstvo," kroutil hlavou Maxwell. Pět gólů ho pořádně rozladilo. "Minimálně za tři nemohl," hájil brankáře trenér Vladimír Kýhos.

"Je to rozhodnutí amerického týmu. Jestli nemají jiné gólmany, asi tam patří," pronesl poněkud lakonicky Kýhos. "Ale zaslouží si to. Max je naše jednička," doplnil zkušený trenér. Ve Vítkovicích se s Maxwellem potkal dnes třinecký útočník Vladimír Svačina. "Za svým cílem si šel, byl velmi bojovný, i na tréninku ho mrzel každý gól," řekl forvard Ocelářů.

"Pořád nás z brány cepoval, křičel po nás. Když třeba hráči tleskali na tréninku někomu, kdo mu dal gól, nadával," usmíval se Svačina. Jeho popisu odpovídá scéna po pátém gólu Draveckého na 5:1. Maxwell praštil holí o branku a definitivně ji rozlámal před střídačkou. "To je přesně ono. Tak ho znám," řekl bývalý útočník ostravského celku.

"Přeju mu, ať si na olympiádě nějaké zápasy zachytá. Co pamatuju, vždy v posilovně zvedal dvojnásobné váhy než ostatní," dodal Svačina.

Bruslaři zůstávají za hranou play-off

Po vítězství Pardubic v Hradci Králové se poraženým Bruslařům desátá příčka ještě vzdálila. Z dvanáctého místa na ni ztrácejí pět bodů. "Už dlouho nás provází neproměňování šancí," řekl trenér Kýhos po páté prohře ze šesti posledních duelů. "Nedáváme góly, nemáme potřebné štěstí nebo je to neumění našich hráčů," podotkl bývalý kouč Třince.

Po obratu Ocelářů ve druhé třetině už se Mladá Boleslav nezvedla. "Dostaneme góly ze situací, které ani vlastně nejsou šancemi. Byly to tečované střely, necháváme tam soupeře volně. To jsou velké chyby," prohlásil Kýhos, který k týmu bílo-zelených přišel v listopadu.

Odešel trenér Augusta a po krátce po Novém roce vyměnila Mladá Boleslav i sportovního manažera. Skončil Luděk Bukač mladší a po dvou letech se vrátil Jaromír Látal. Od té doby Bruslaři podlehli Zlínu a Třinci a porazili Spartu. "Jestli to má na hráče vliv, nevím," řekl Kýhos.

Z třineckého bijce se stává playmaker

Na vyrovnávací a také vítěznou třetí branku Třince přihrál obránce Tomáš Linhart, který přitom kanadské body sbírá zřídka. "Stává se z něho takový playmaker. Na trénincích se mu dokonce daří nájezdy, začíná trochu připomínat Roťáka (Vladimír Roth)," uvedl Svačina, který Linhartovu střílenou přihrávku tečoval mimo dosah Maxwella.

Rovněž Vlach při prvním zásahu těžil z přesného nahození Linharta. "Dává nám to hole, to je pro útočníky vždycky lepší. Linhy býval takový bijec, který na ledě všem vyhrožoval, že je zmlátí. Nevím, jestli zraje, ale mění se," přidal Svačina závěrem další postřeh o spoluhráči.

 

Právě se děje

Další zprávy