Potvrzeno, Spartu povede Petr Rada. Od konce v reprezentaci nevydržel nikde déle, než jednu sezonu

ČTK ČTK
14. 3. 2017 10:11
Fotbalovou Spartu povede až do konce jarní části ligy Petr Rada. Pražský klub o tom informoval na svém webu.
Petr Rada na úterním setkání s novináři
Petr Rada na úterním setkání s novináři | Foto: Milan Kammermayer

Praha - Novým trenérem fotbalistů Sparty se stal Petr Rada. Bývalý kouč české reprezentace na lavičce nahradí dvojici Tomáš Požár, David Holoubek, která byla kvůli špatným výsledkům odvolána v pondělí. Pražský klub o tom informoval na svém webu.

Rada v předchozím angažmá vedl poslední Příbram, kde skončil na začátku ledna i kvůli úsporným opatřením v klubu. Osmapadesátiletý kouč předtím působil ve Slavii, Teplicích, Jihlavě, Liberci, Jablonci a Plzni. S 285 odkoučovanými zápasy v lize je sedmým nejzkušenějším českým trenérem.

Sparta po 20 ligových kolech z třetího místa tabulky ztrácí devět bodů na vedoucí Slavii a pět na druhou Plzeň, která má k dobru středeční dohrávku na hřišti Bohemians 1905. Rada si soutěžní premiéru v novém působišti odbude v pátečním domácím duelu proti pátému Zlínu. Ten je za Spartou o čtyři body stejně jako třetí Mladá Boleslav.

Požár s Holoubkem skončili po nepovedeném vstupu do jara. Sparta v Evropské lize vypadla s Rostovem po debaklu 0:4 a remíze 1:1. Letenským se nedařilo ani v domácí soutěže, kde prohráli v Jablonci (1:3) a Mladé Boleslavi (0:1) a doma porazili pražské rivaly Bohemians 1905 i Duklu po nepřesvědčivých výkonech shodně 1:0.

Rada je již čtvrtým hlavním trenérem Sparty v této sezoně. Odvolaného Zdeňka Ščasného v září nahradil Holoubek, který však kvůli chybějící licenci mohl vykonávat funkci jen omezenou dobu. Na konci prosince byl oficiálním koučem jmenován sportovní ředitel Požár.

Trenérská bilance Petra Rady

  • V první lize: 285 zápasů, 108 výher, 80 remíz, 97 porážek.
  • V reprezentaci: osm zápasů, dvě výhry, čtyři remízy, dvě prohry.
  • Jako hlavní trenér debutoval na jaře 1998, kdy vedl v posledních pěti kolech sezony Slavii.
  • U reprezentace působil nejprve jako asistent Jozefa Chovance a poté i Karla Brücknera; v červenci 2008 byl zvolen hlavním trenérem "áčka", avšak kvůli neuspokojivým výsledkům v kvalifikaci MS 2010 byl po osmi zápasech a necelých osmi měsících z funkce odvolán.
  • K trénování se vrátil až po roce a půl, od té doby prošel už pěti týmy (v Teplicích byl dvakrát), ale nikde nevydržel déle než jednu sezonu.
  • Naposledy letos v lednu skončil po necelém půlroce u poslední Příbrami, protože nepřistoupil na snížení platu.

Poznámka: V první verzi zprávy bylo uvedeno, že Petr Rada nevedl žádný tým déle, než jednu sezonu. Správně ale mělo být napsáno, že až po svém konci u národního týmu nevedl žádný tým déle, než jednu sezonu. Ještě před svým reprezentačním angažmá totiž vedl tři sezony Jablonec. Za nepřesnost se omlouváme.

 

Právě se děje

Další zprávy