MOV potrestal za doping v Soči další tři ruské sportovkyně včetně biatlonistky Zajcevové

ČTK ČTK
1. 12. 2017 13:29
Biatlonistka Olga Zajcevová, stříbrná medailistka ze Soči, je mezi dalšími třemi ruskými sportovkyněmi, které Mezinárodní olympijský výbor potrestal kvůli dopingu.
Soči 2014, biatlon, 15 km Ž: Olga Zajcevová, Rusko
Soči 2014, biatlon, 15 km Ž: Olga Zajcevová, Rusko | Foto: Reuters

Lausanne - Mezinárodní olympijský výbor diskvalifikoval kvůli dopingu na olympijských hrách v Soči další tři ruské sportovkyně včetně členky stříbrné biatlonové štafety Olgy Zajcevové. O medaili už Rusky přišly na začátku týdne poté, co MOV oznámil trest pro jiné dvě členky týmu Janu Romanovovou a Olgu Viluchinovou. Češky se po jejich vyřazení posunuly na třetí místo.

Zpětně byly dnes na základě zprávy Oswaldovy komise vyškrtnuty z výsledkových listin OH 2014 i běžkyně na lyžích Anastasia Docenková, jejímž maximem v Soči bylo šesté místo ze sprintu dvojic, a Julia Čekalevová. Ta byla mimo jiné členkou štafety, která už po dřívější diskvalifikaci Julie Ivanovové přišla o šesté místo. Nejlepším individuálním výsledkem pro ni byla jedenáctá příčka z klasické desítky.

Všechny potrestané závodnice mají zároveň doživotní zákaz účasti na olympijských hrách v jakékoliv funkci.

Devětatřicetileté Zajcevové, jež už před třemi lety ukončila kariéru, zůstanou ve sbírce štafetová zlata z olympijských her v Turíně 2006 a Vancouveru 2010, v Kanadě také vybojovala stříbro v závodě s hromadným startem. Docenková a Čekalevová dál závodí, v této sezoně zatím startovaly jen v méně prestižním Poháru FIS.

MOV oznámil, že počet prověřovaných případů vzrostl na 36. To je o osm víc, než bylo původně zveřejněno. Vyšetřování některých kauz navíc stále pokračuje a MOV proto nevylučuje, že otevře ještě další. Zatím jedinou ruskou reprezentantkou, jejíž případ skončil zprošťujícím verdiktem, je krasobruslařka Adelina Sotnikovová, vítězka závodu žen.

Celkem už MOV potrestal kvůli systematickému a státem řízenému dopingu a manipulaci se vzorky v Soči, na které poukázali vyšetřovatelé Světové antidopingové agentury WADA, 25 ruských sportovců. Rusko přišlo již o jedenáct medailí a v hodnocení národů, které původně na domácí olympiádě ovládlo s bilancí 33 medailí (13-11-9), kleslo na šesté místo.

V úterý 5. prosince by měl MOV rozhodnout, zda ruská reprezentace bude moci startovat na únorové zimní olympiádě v korejském Pchjongčchangu.

 

Právě se děje

Další zprávy