Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Proč východní Evropa nechce euro a Češi nakonec změní názor

Víkendář: Proč východní Evropa nechce euro a Češi nakonec změní názor

16.03.2019 8:44
Autor: Redakce, Patria.cz

„Český premiér Andrej Babiš se domnívá, že našel potřebná data, která by podpořila jeho odmítavý postoj k euru. Nová analýza německého think tanku Centrum pro evropskou politiku totiž říká, že ze společné měny mají výraznější užitek jen Německo s Nizozemím. Jenže Babiš se mýlí a nejen proto, že závěry této analýzy jsou rozporovány,“ píše na stránkách Bloombergu Leonid Bershidsky. 

Autory zmíněné analýzy jsou Alessandro Gasparotti a Mathias Kullas a zveřejněna byla minulý měsíc. Zaměřuje se na dopad eura na prosperitu sedmi zemí, které společnou měnu přijaly nejdříve. Jejím základem je porovnání reálného vývoje s modelovaným vývojem, který předpokládá, že by si země nechaly svou vlastní měnu. Tento model je postavený na tom, jak si vedly porovnatelné ekonomiky, které euro nepřijaly. 

Výsledky analýzy jsou podle Bershidskyho kritizovány řadou německých ekonomů, a to jak těch, kteří podporují euro, tak těch, kteří se staví proti němu. Jejich hlavní námitka spočívá v tom, že neexistují dostatečně porovnatelné ekonomiky, které by mohly být využity k modelování ekonomického vývoje zemí eurozóny. A to není jediný problém. Bershidsky poukazuje na skutečnost, že podobné argumenty, jako je zmíněná analýza, pronesl již před delší dobou Joseph Stiglitz. I ten tvrdí, že z eura profituje Německo a země na jihu jsou jeho obětí. 

Největším problémem eura je podle jeho kritiků to, že členské země nemohou devalvovat svou měnu v případě ekonomického šoku. Nemohou tak zvýšit svou konkurenceschopnost. Takže pokud by země jako Portugalsko, Itálie či dokonce Francie mohly devalvovat, pomohlo by to jejich hospodářství. Jenže šéf ECB Mario Draghi zase tvrdí, že v Evropě se již vytvořily rozsáhlé výrobní řetězce, které snižují výhody devalvací zaměřených na podporu konkurenceschopnosti. Pokud totiž exporty nějaké země závisí z velké části na dovozech ze země jiné, nejsou přínosy devalvace tak zřejmé. 

Podle Bershidskyho je právě tento argument relevantní pro země střední a východní Evropy. Růst Polska, Maďarska nebo České republiky je totiž do značné míry tažen tím, že se zapojily do širších výrobních řetězců. Jejich hlavním partnerem je pak Německo, významnou roli hrají i Francie s Itálií. Podle Bershidskyho tak tyto země nemohou čekat, že by devalvace jejich měny výrazně pomohla jejich hospodářství. Má to ukazovat i srovnání se Slovenskem, které je v eurozóně a jehož měna byla předtím navázána na společnou měnu. 

Bershidsky tvrdí, že tříleté období, během kterého ovlivňovaly kurz koruny intervence centrální banky, „bezesporu nevedlo ke zlepšení konkurenceschopnosti“ a není jasné, jaké další ekonomické výhody mělo přinést. „Země střední a východní Evropy jsou fiskálně konzervativní, drží své dluhy nízko a nevěří inflačnímu financování ekonomiky. Jsou si také vědomy, že prudká devalvace by pravděpodobně vedla k odlivu pracovní síly do zahraničí a to je pro jejich nacionalistické vlády nepřijatelné,“ míní Bershidsky. A ptá se, proč tedy tyto země chtějí mít i přesto vlastní měny.

Jedním z důvodů mohou být problémy samotné eurozóny, která bez harmonizace fiskální politiky není schopná řešit větší ekonomické šoky. Ovšem podle Bershidskyho nejde o hlavní důvod. Ten je politický a plyne z toho, že podpora eura u veřejnosti je nízká. V České republice dokonce dosahuje jen 33 %, zatímco například v Rumunsku 69 %, v Maďarsku 59 % a v Polsku 48 %. Pokračující integrace evropské ekonomiky ale Čechy nakonec přesvědčí k přijetí společné měny, i když politici mohou nyní tlačit proti tomuto „logickému směru“, uzavírá Bershidsky. 

Zdroj: Bloomberg



Čtěte více:

Kvantitativní uvolňování jako základ novodobého socialismu?
13.03.2019 14:20
David McWilliams napsal před několika dny na Financial Times článek, v...
Grantham: Zdaňte superboháče, rozvíjející se trhy jsou investiční budoucnost
13.03.2019 16:13
Známý investor Jeremy Grantham v rozhovoru pro CNBC uvedl, že když v r...
S fungováním demokracie je spokojeno nejvíce Čechů za 16 let
13.03.2019 16:12
S fungováním demokracie v Česku jsou spokojeny dvě třetiny Čechů, což ...

Váš názor
  •  
    20.03.2019 10:47

    Mě by euro nevadilo už dnes. A stejně tak si myslím, že je jen otázkou času, kdy euro také přijmeme. Skutečně silný argument proti euru zatím nikdo nepředložil. Nicméně nepovažuji to za zrovna to nejdůležitější. Máme mnoho jiných daleko důležitějších problémů, které bychom měli řešit. Nefunkční státní správu, ignorování potřeby důchodové reformy atd.
    stanislav.hrouzek
  • medvedvsechnosned
    19.03.2019 9:33

    král patria diskusí musí být velmi nešťastný člověk. Je mě ho líto.
    oradapoisson
    • oradapoisson
      19.03.2019 10:04

      Že je ti něco líto, neospravedlňuje nálepkování někoho jako nešťastného.
      Kalka.
  • Tady ???
    18.03.2019 14:52

    bych tolik jalovosti nečekal, naše pidinárodní měna vyhovuje jen místním lemplům a inflačnímu Andrejovi (to je vlastně to samé), jen těch zbytečných poplatků co zaplatí i prostý "ovčánek" ve všem z dovozu, těch peněž co stojí firmy zajištění atd atd, naopak pokud bychom byli hrdí tak už Euro dávno máme, jenže tady vládne z low IQ části Lidu vůle dotační čerpač a danový odkláněč, kterému vyhovuje slabá koruna nic víc niv méně
    Mike -Green D. is killing Europe
  • je to spíše otázka české malosti
    18.03.2019 12:22

    I zarputilí zastánce koruny spláče nad celoživotními úsporami v korunách až krize zaklepe na dveře. Nebude to poprvé, kdy přijdou lidé v české kotlině o celoživotní úspory. Každého co jeho jest, každému co mu patří. Ten pocit, že nějaký postkomunista v centrální bance má moc nad mými celoživotními úsporami je skličující a proto si na důchod v korunách nešetřím. Jedním dnem obrátí Váš život naruby, jakmile mu nebudou vyhovovat čísla. Raději budu v partě těchto zemí: Rakousko Belgie, Kypr, Estonsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Irsko, Itálie, Lotyšsko, Litva Lucembursko, Malta, Nizozemsko, Portugalsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko a budu raději platit měnou, kterou platí 337,5 milionu občanů EU, než vytištěnou pseudoměnou, kterou platí deset milionů námezních dělníků.
    oradapoisson
    • Re: je to spíše otázka české malosti
      18.03.2019 13:09

      Takový přízemních malistů je. Švýcaři, Švédové, Dánové, Singapuřani. Přebírat cizí měnu je znakem velikánů Černá Hora, Zimbabwe.
      HenryFord
      • neporovnávej neporovnatelné
        18.03.2019 14:46

        hlavně ne českou ekonomiku se Švýcarskem, Švédskem a Dánskem a Singapurem. To už nikdy nedělej, pokud nechceš být lidem k smíchu
        oradapoisson
        • Re: neporovnávej neporovnatelné
          18.03.2019 16:33

          Váš příspěvek byl o počtu obyvatel. Takže potvrzujete že jste napsal totální chujovinu. Vlastní měna nemá co dělat s počtem obyvatel.
          HenryFord
          • asi tomu nerozumíte
            18.03.2019 18:07

            vyjmenoval jsem státy a počty obyvatel platící eurem, ale především jsem vyjmenoval důvody proč ne korunu. Takže pokud bychom měli ekonomiku jako ve Švýcarsku tak by takové důvody určitě nevyly :-). Oni totiž v těch státech tyto důvody nemají, proto mají svojí měnu. Aby jste to pochopil - jsou v jiné situaci než jsme my. Proto neporovnávat neporovnatelné. Vše souvisí se vším.
            oradapoisson
  • Kolikrát ještě musíme objevit Ameriku?
    18.03.2019 9:51

    Kolikrát ještě musíme objevi Ameriku? I sebehloupější sedlák ví, že rozmnožením tištěných peněz nikdo nezbohatne. Devalvací národní měny se možná zdánlivě a dočasně utlumí dopad nízké produktivity práce dané ekonomiky. Dlouhodobě ale jen dodálí strukturální, teritoriální, odvětvové a systémové zmšny, vedoucí k nápravě.
    • Re: Kolikrát ještě musíme objevit Ameriku?
      18.03.2019 10:36

      Euro je lokální měna jako každý jiná. A taky oslabuje. Ten článek je o tom, že jako montovna vlastní měnu nepotřebujeme, protože o kšeftu nerozhodujeme. Pokud by měli nějaké změny nastat, tak v první řadě je třeba opustit EU.
      HenryFord
  • Tak Slovensko
    16.03.2019 12:22

    A co teda to Slovensko? Že si nevšimli jak Slováci jezdili kupovat Škodovky do ČR nebo Polska je pochopitelné. Jak Slovensku vyskočil dluh by si všimnout mohli.
    HenryFord
  • Důvod nepřijetí eura
    16.03.2019 10:15

    Myslím, že jde ve výsledku o národní hrdosti a o veřejném názoru jak moc se kdo cítí být utlačován okolím. Češi mají dost dobré důvody v historii cítit se být utlačovanými (Sovietskou Unií, dřív Německem, předtím Rakousko-Uherskem), navíc existuje i historie, když Češi byli samostatní, a v těch dobách byli (prý) šťastnější a silnější, Tak je názor, že "nepotřebujeme externí zásahy, vystačíme si sami" silný. Politici chtějí voliče, tak hrají na strunu i těchto preferencí. Hlásají, co volič chce slyšet. Myslím, že ty procenta podpory EUR docela odpovídají tomuto národnímu pocitu hrdosti a odmítavosti. Mým zkušenostem to odpovídá.
    TomLak
    • Re: Důvod nepřijetí eura
      18.03.2019 9:53

      Akdy byli Češi samostatnější? 894-995?
      Pracovitý Prosecký
    • Re: Důvod nepřijetí eura
      18.03.2019 8:28

      Pro mne je zavedení eura otázkou národní hrdosti, ale v tom smyslu, že chci, abychom měli společnou měnu s nejvyspělejšími státy světa, že chci, abychom mezi ně patřili a byli an to hrdi.
      Ivan Kapičák
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.