Vojtěch: Karanténa pro Karvinsko je zcela krajní řešení

05.07.2020 15:11

Karanténa pro Karvinsko kvůli šíření koronaviru je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zcela krajní řešení. Od přerušení těžby v dolech OKD očekává zlepšení situace, počet případů na Karvinsku už mírně klesá a krajští hygienici mají situaci pod kontrolou. Ministr to dnes uvedl na dotaz ČTK.

Vojtěch: Karanténa pro Karvinsko je zcela krajní řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

„Karanténu v dané oblasti může nařídit místní hygienická stanice. Jedná se až o zcela krajní řešení,“ sdělil ministr Vojtěch. Podle něj by to byl zásadní zásah do životů místních, kteří už dnes nemají lehkou situaci a jsou v rámci zbytku ČR stigmatizováni, dodal.

Nelze, podle něj, srovnávat současnou situaci v Karviné s březnovým zavřením obcí Litovel a Uničov v Olomouckém kraji. „Máme propracovaný systém monitoringu, lepší testovací kapacity, dispečink akutní lůžkové péče, propojené informační systémy, chytrou karanténu, mobilní odběrové týmy a nastavené procesy, které v březnu nebyly,“ podotkl. Podobně se dopoledne na twitteru vyjádřil epidemiolog a vedoucí resortní pracovní skupiny pro rozvolňování Rastislav Maďar.

Vojtěch zdůraznil, že situaci mají místní hygienici pod kontrolou. „Chtěl bych velmi ocenit přístup občanů v této lokalitě a požádat je o trpělivost,“ doplnil.

Ohnisko je pod kontrolou i podle hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové. „Komunitní šíření rozhodně nenastalo a věřím, že nenastane. Opatření jsou v této oblasti účinná,“ řekla dnes Rážová Radiožurnálu. Počet nově nakažených podle ní v regionu postupně klesá, většina případů je navíc bezpříznakových. Hygienici i epidemiologové však situaci detailně sledují a jsou připraveni zareagovat, pokud by to vývoj epidemie vyžadoval. „Komunikujeme s krajskými hygieniky, v kontaktu s nimi jsou i epidemiologové z ministerstva. Situaci průběžné monitorujeme, vyhodnocujeme data a situaci pravidelně konzultujeme,“ uvedla Rážová. O možném zpřísnění opatření by podle ní musela rozhodnout sama moravskoslezská hygienická stanice.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) dnes ráno ČTK řekl, že situace týkající se koronavirové nákazy na Karvinsku se zhoršuje. Uvedl, že mezi lidmi, u nichž se nově prokázala nákaza koronavirem, už nejsou jen horníci, ohnisko se přenáší do komunity. Na twitteru později uvedl, že předpokládá, že nově nakažení jsou především rodinní příslušníci nakažených horníků. „Zatím ale razantně nenarůstá počet hospitalizovaných a zemřelých. To je zpráva dobrá a hovoří proti uzavírání Karviné,“ napsal hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…