Hlavní obsah

Putin slíbil Lukašenkovi obří půjčku

Právo, doh

První zahraniční cesta běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka od začátku masových protestů mířila v pondělí za jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem. „Rusko v této obtížné chvíli poskytne Bělorusku státní půjčku 1,5 miliardy dolarů (33,7 miliardy korun – pozn. red.),“ citovala agentura TASS šéfa Kremlu po setkání v Soči.

Foto: Sergei Chirikov/Pool, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko (vlevo) s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na setkání v Soči (archivní snímek)

Článek

„Jsme pro to, aby sami Bělorusové, bez napovídání a tlaku zvenčí, klidným způsobem a dialogem projednali tuto situaci a dospěli ke společnému řešení,“ řekl dále Putin.

Zároveň jako „logický, aktuální a účelný“ ocenil Lukašenkův návrh na změnu běloruské ústavy. Běloruský prezident dal už dříve najevo ochotu k předčasným volbám, až bude reforma přijata, opozice však požaduje, aby Lukašenko nejprve rezignoval.

V Minsku demonstrovalo přes sto tisíc lidí, 400 zatčených

Evropa

Předání moci místo revoluce

„Jednal jste velmi uměřeně a lidsky,“ děkoval dle agentury BelTa Lukašenko šéfovi Kremlu za podporu. Té se mu z Moskvy dostalo ve chvíli, kdy jeho režim čelí na Západě rostoucí izolaci kvůli represím vůči opozici i podezření ze zfalšování srpnových prezidentských voleb.

V předvečer schůzky v Soči však agentura Bloomberg s odvoláním na pět zdrojů blízkých Kremlu napsala, že Putin v oslabeného Lukašenka už nemá velkou důvěru a je připraven podpořit případné předání moci. Jde mu však prý o to, aby dlouholetého prezidenta nesvrhly pouliční protesty.

Běloruská disidentka Kalesnikovová čelila po zadržení výhrůžkám smrtí

Evropa

Ačkoliv všechny hlavní tváře běloruské opozice jsou už buď za mřížemi, nebo v cizině, více než sto tisíc Bělorusů protestuje od voleb 9. srpna prakticky každou neděli. Výjimkou nebyl ani tento víkend, dle úřadů bylo zatčeno více než 770 lidí, z toho většina v metropoli Minsku.

Letošní Lukašenkova protikandidátka Svjatlana Cichanouská z polského exilu vyčetla Putinovi, že vede dialog s „uzurpátorem“. „Ať byste se v Soči na čemkoliv domluvili a cokoliv přijali, nebude to mít právní platnost. Všechny dohody uzavřené s nelegitimním Lukašenkem nový režim přehodnotí,“ vzkázala dle agentury Interfax.

Integrace obou zemí rozděluje

Podle Kremlu měli oba státníci mezi čtyřma očima v Soči mluvit i o integraci Ruska a Běloruska v rámci společného svazového státu. Zatímco Moskva tlačí na naplnění integrační dohody z 90. let, Lukašenko to odmítá s tím, že doba se změnila.

Lukašenko rozprášil opozici. Nositelku Nobelovy ceny chrání velvyslanci včetně českého

Evropa

Spojenectví obou státníků přitom opakovaně kalí různé další spory – mj. o ceny dodávek ruské ropy a plynu, přístupu běloruského zboží na ruský trh či refinancování běloruského dluhu vůči Rusku. Lukašenkova vyjednávací pozice vůči Putinovi je nicméně nyní oslabená.

Na žádost běloruského prezidenta Rusko už dříve vytvořilo zálohy bezpečnostních sil určené pro případné nasazení v zemi, jejich vyslání ale zatím Moskva odmítá.

Sílu nicméně v pondělí demonstrovalo společné vojenské cvičení na západě Běloruska, jehož se zúčastnily tři stovky vojáků včetně elitních ruských výsadkářů. Manévry potrvají až do 25. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám