Hlavní obsah

Patnáct let s kancléřkou Angelou Merkelovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do dějin Spolkové republiky Německo se Angela Merkelová zapsala jako první žena zastávající kancléřský post a zároveň první obyvatel někdejší NDR v této funkci. Od svého zvolení německou kancléřkou před 15 lety, 22. listopadu 2005, dokázala setrvat v úřadu po další tři funkční období.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Spolková kancléřka Angela Merkelová vládne nepřerušovaně už čtvrté volební období

Článek

Její konsenzuální styl politiky a schopnost nalézt kompromis i ve zdánlivě neřešitelných sporech očividně nacházejí u Němců pozitivní ohlas. Příští rok po volbách chce šestašedesátiletá Merkelová v politice skončit, z čela CDU odešla už před dvěma roky.

Vládu Merkelové mají Němci spojenou s érou hospodářské stability a prosperity, sama politička dlouho patřila mezi nejoblíbenější a nejdůvěryhodnější německé politiky. V Evropské unii její role ještě posílila po britském hlasování o odchodu z osmadvacítky.

Foto: Kay Nietfeld, Reuters

I přes přísnou karanténu z důvodu koronavirové krize se vláda Angely Merkelové těší mezi Němci velké oblibě.

V posledních letech však její pozici lehce pošramotila migrační krize a loni také nejistota ohledně jejího zdraví, když ji několikrát postihl třas. V současné době koronavirové krize ale Merkelová spolu s celou německou vládou znovu zaznamenala velkou oblibu, a to navzdory plošné karanténě, jejíž pravidla musí nyní Němci dodržovat.

Žádné starosti, jsem v pořádku, komentuje Merkelová svůj třes

Evropa

Mezi Němci zůstává nadále populární

Spokojenost s prací kancléřky vyjádřilo v nedávném průzkumu veřejnoprávní stanice ARD 74 procent dotázaných. To je nejvyšší hodnota v tomto volebním období. Politička, přezdívaná kdysi „Kohlovo děvče”, stoupala od začátku 90. let na stranickém žebříčku a na podzim 1998 se vyhoupla do pozice generální tajemnice strany.

Foto: Michael Urban, Reuters

Angela Merkelová na snímku z 11. dubna 2000, kdy byla zvolena předsedkyní CDU.

Na jaře 2000 se stala předsedkyní CDU, která se v té době potýkala s aférou kolem tajných kont některých představitelů a volba neokoukané tváře měla symbolizovat "nový začátek". V roce 2002 ale ještě musela přenechat místo volebního lídra Edmundu Stoiberovi z CSU.

Německo se na měsíc uzavře do karantény, školy a obchody ale nechá otevřené

Evropa

O tři roky později už ale konzervativci svou předsedkyni postavili jako vyzývatelku sociálnědemokratického kancléře Gerharda Schrödera. Volby skončily patem, Merkelové se ale podařilo dohodnout s SPD na vytvoření velké koalice, do jejíhož čela usedla.

Foto: ČTK/AP

Nově zvolená spolková kancléřka Angela Merkelová v listopadu 2005 při přebírání pověřovacích listin z rukou tehdejšího německého prezidenta Horsta Köhlera.

Foto: DPA, ČTK/AP

Funkci kancléře převzala po Gerhardu Schröderovi (SPD).

Z úřadu kancléře ji SPD nedokázala sesadit ani ve volbách v září 2009, kdy Merkelová do koalice vzala liberály z FDP, s nimiž absolvovala své druhé funkční období. Třetí volby v čele CDU vyhrála v září 2013 a v prosinci se pak opět ujala otěží velké koalice.

V 80. letech pobývala i v Praze

Merkelová, za svobodna Kasnerová, se narodila 17. července 1954 v Hamburku. Dětství však dcera pastora prožila ve východoněmeckém Templinu a fyziku vystudovala na univerzitě v Lipsku. Po vysoké škole působila několik let v institutu fyzikální chemie ve východoberlínské akademii věd.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Německá kancléřka Angela Merkelová v říjnu 2008 při své první oficiální návštěvě České republiky s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem

Foto: Milan Malíček, Právo

A při své zatím poslední v roce 2018, kdy Prahu navštívila při příležitosti oslav 100. výročí založení Československa.

Jako vědkyně se v 80. letech dostala do Prahy a naučila se i pár českých slov. V úřadu kancléřky byla v ČR dvakrát na oficiální návštěvě, dvakrát pracovně a v říjnu 2018 přijela do Prahy i při příležitosti stého výročí založení Československé republiky.

„To zvládneme“ – Německo pět let poté

Evropa

Na podzim 1989 se zapojila do činnosti opozičního Demokratického hnutí a v následujícím roce byla několik měsíců zástupkyní mluvčího poslední východoněmecké vlády. V prosinci 1990 ji zvolili do parlamentu za CDU, v letech 1991 až 1994 byla spolkovou ministryní pro záležitosti žen a mládeže, mezi roky 1994 a 1998 pak spolkovou ministryní životního prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám