Hlavní obsah

Brexitová jednání vlády s opozičními labouristy zkrachovala

Londýn
Aktualizováno

Jednání o brexitu s kabinetem premiérky Theresy Mayové ztroskotala, oznámil v pátek šéf britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn. Nepodařilo se podle jeho slov překonat vzájemné rozpory. Krach rozhovorů potvrdil také mluvčí premiérky a potvrdil, že další jednání s opozičními labouristy nejsou v plánu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

„Nebyli jsme schopni překonat vzájemné politické rozpory,” řekl Corbyn. Konzervativní vláda je navíc podle jeho slov oslabená po čtvrtečním příslibu premiérky Mayové, že po červnovém hlasování o brexitové dohodě v Dolní sněmovně stanoví časový plán volby nového šéfa Konzervativní strany.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Šéf labouristů Jeremy Corbyn

Zájem o vedení konzervativců projevil zastánce tvrdého brexitu, bývalý ministr zahraničí Boris Johnson. „Samozřejmě se budu ucházet o vedení strany,” řekl.

„Postavení vlády je ještě nejistější a její autorita uvadla,” uvedl Corbyn.

Mayová chce brexitovou dohodu poslancům předložit znovu v červnu. Nehledě na výsledek hlasování premiérka určí harmonogram svého odchodu. BBC s odvoláním na své zdroje napsala, že pokud poslanci dohodu o podmínkách odchodu z EU opět neschválí, ministerská předsedkyně rezignuje.

Premiérka zahájila jednání s labouristy na konci března, když se nepodařilo v parlamentu napotřetí schválit dohodu o odchodu Velké Británie z Evropské unie.  Jednání mezi konzervativci a labouristy mělo najít východisko ze současného patu.

Británie měla původně EU opustit k 29. březnu. Lhůta pro její odchod byla nakonec prodloužena až do 31. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám