Hlavní obsah

Královna Alžběta II. si pozvala Harryho na kobereček

Britská královna Alžběta II. svolala nejužší členy královské rodiny do svého soukromého sídla v Sandringhamu na východě Anglie, aby projednali záměr prince Harryho a jeho manželky Meghan vzdát se svých reprezentačních rolí. Kromě prince Harryho se schůzky má účastnit i jeho bratr princ William a otec, korunní princ Charles.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Královna Alžběta II. na snímku s princem Harrym a jeho ženou Meghan

Článek

Podle deníku Daily Mail se pravděpodobně jednání telefonicky zúčastní i Meghan, která se nyní nachází v Kanadě.

Od pondělní schůzky se očekává, že se stane prvním krokem k nastolení nového modelu budoucích vztahů mezi královskou rodinou a manželským párem. Ten oznámení o tom, že se hodlá vzdát reprezentačních rolí a stát se finančně nezávislým na královské rodině, oznámil ve středu na Instagramu, čímž zaskočil nejen britskou veřejnost, ale i samotnou královskou rodinu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Pořadí dědiců trůnu ve spojeném království

Informace silně zasáhla i prince Williama, který dříve uvedl, že se o záměrech svého bratra dozvěděl z televize. „Po celý náš život jsem držel bratra kolem ramen, ale už dál nemohu. Jsme teď každý sám za sebe,” citoval nedělník The Sunday Times Williamova slova, která řekl svému příteli.

„Vše, co nyní můžeme dělat, a co já můžu dělat, je zkusit je podpořit a doufat, že opět přijde doba, kdy budeme mluvit jedním hlasem,” dodal podle The Sunday Times princ William.

Finanční nezávislost jen naoko. Většinu výdajů Harryho a Meghan bude dál platit veřejná pokladna

Evropa

Podle dřívějších informací si královna Alžběta II. přeje najít řešení situace v řádu několika dnů. Pověřila také své poradce, aby připravili možné nastavení budoucích vztahů prince Harryho a Meghan s královskou rodinou. Britský deník Daily Mail citoval zdroj blízký královské rodině, podle kterého se hledá řešení, které by bylo „výhodné pro britské daňové poplatníky i královnu a slučitelné s realitou”.

Předpokládá se, že Harry a Meghan, kteří chtějí svůj čas dělit mezi Británii a Severní Ameriku, a kteří se nyní věnují pouze charitativní činnosti, budou muset své případné výdělky mimo Británii danit. Buckinghamský palác chce podle BBC také zpřísnit protokol, aby zabránil tomu, že Harry s Meghan budou finančně těžit ze svého statusu členů královské rodiny. Nečeká se však, že by manželský pár přišel o své královské tituly.

Královské týmy zasedly, řešení situace kolem Harryho a Meghan má být otázkou dnů

Evropa

Budoucí dohoda by se také mohla stát vzorem pro další členy královské rodiny, kteří by se rozhodli změnit své dosavadní postavení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám