Hlavní obsah

Čínská vakcína vykázala účinnost jen 50,4 procenta

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sao Paulo

Čínská vakcína proti koronaviru CoronaVac od společnosti Sinovac Biopharm prokázala při poslední testech v Brazílii účinnost jen 50,4 procenta. To je jen těsně nad 50procentní hranicí, aby mohla být schválena podle metodiky Světové zdravotnické organizace (WHO), kterou se země řídí. Nové údaje jsou mnohem nižší, než kolik se uvádělo minulý týden. Vakcínu CoronaVac si kromě Brazílie objednaly také Indonésie, Turecko a Singapur.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Kontrola ampulek s vakcínou od Sinovaku

Článek

Výsledky jsou velkým rozčarováním pro brazilskou vládu. Ta plánuje při očkování použít právě vakcínu od Sinovaku. Pod palbu kritiky se také dostalo biomedicínské středisko Butantan, kde se vakcína testovala. Minulý týden zveřejnilo mnohem optimističtější dílčí výsledky.

Brazilští vědci z Butantanu, kteří se podíleli na testování, minulý týden oznámili, že vakcína ochrání před „středními až vážnými” průběhy nákazy s „klinickou účinností“ 78 procent. Nezveřejnili však, jak účinkuje u lidí, kteří mají velmi slabé příznaky.

Důvěra ve vakcínu dostala další ránu

V úterý uvedl ředitel Butantanu Ricardo Palacios podle agentury Reuters, že po zahrnutí údajů od skupiny lidí, kteří očkování dostali a u kterých se objevily „velmi mírné příznaky nákazy” a nepotřebovali pomoc lékaře, účinnost klesla na 50,4 procenta.

Očkování v Brazílii bude povinné, rozhodl soud

Koronavirus

Palacios dodal, že dobrou zprávou je, že nikdo z dobrovolníků, kteří byli očkováni CoronaVakem, nemusel být hospitalizován. Zdůraznil, že středně těžkým a závažným případům nemoci vakcína dokázala stoprocentně předejít.

Nová čísla ale podkopala důvěru ve vakcínu, kterou už dříve kritizoval prezident Jair Bolsonaro, když zpochybňoval její původ.

V Japonsku se tajně nechali naočkovat čínskou vakcínou šéfové velkých firem

Koronavirus

Mikrobioložka Natalia Pasternaková kritizovala radostné prohlášení Butnatanu z minulého týdne, nicméně dodala: „Máme dobrou vakcínu. I když to není nejlepší vakcína na světě.“

Vakcína pomůže Brazílii se zvládnutím pandemie, ale potrvá to déle, jestliže před mírným průběhem nemoci ochrání jen omezeně.

Reklama

Výběr článků

Načítám