Hlavní obsah

Rakousko zařadí Prahu mezi rizikové oblasti

Praha

Rakousko zpřísní podmínky pro vstup Pražanů na své území. Jak Radiožurnálu potvrdil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), od pondělí zařadí jižní soused českou metropoli mezi rizikové oblasti.

Foto: Pool, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Článek

„Máme informaci, že Rakousko rozhodne, že Praha bude od pondělí zařazena mezi rizikové oblasti. To bude znamenat, že lidé, kteří žijí nebo dlouhodobě pobývají v Praze, budou do Rakouska moci přijet jen s negativním testem na covid-19,“ řekl Petříček.

Naopak Polsko podle jeho slov zatím nenaznačilo, že by chystalo nějaká omezení pro příjezd na své území.

Většinu českých krajů Němci zařadí mezi rizikové oblasti

Koronavirus

Od středy 23. září nesmějí až na výjimky bez negativní testu občanů ČR na území Německa. Výjimku mají zatím jen pendleři a řidiči dálkové dopravy.  Během čtvrtka by pak mělo být jasné, zda budou moci do Německa jezdit také studenti a žáci a předškoláci, kteří zde chodí do školy nebo školky. Berlín považuje s výjimkou Ústeckého a Moravskoslezského kraje celou Českou republiku za rizikovou oblast.

Česká diplomacie se snaží vyřešit s Německem otázku také tzv. malého přeshraničního styku. „Žádali jsme německou stranu, aby umožnila výjimky třeba pro nakupování na druhé straně hranice nebo pro návštěvu restaurací. Ale zatím to nevypadá na nějakou dohodu,“ řekl Radiožurnálu Petříček.

Do Řecka od pondělí jen s negativním testem

Evropa

Ve středu přibylo v Česku 2309 potvrzených případů koronaviru. V zemi je nyní rekordních 28 048 nakažených. Většina z nich má mírný průběh nemoci, hospitalizovaných a obětí ale přibývá. V nemocnicích leží s koronavirem 628 pacientů, z toho 120 ve vážném stavu. S nemocí covid-19 dosud zemřelo 555 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám