Hlavní obsah

Putin chce vlastní Wikipedii

– Moskva

Rusko by podle prezidenta Vladimira Putina mělo mít vlastní alternativu k Wikipedii. Šéf Kremlu navrhl vytvořit ruskou online encyklopedii, která bude obsahovat „hodnověrné informace“. Informovala o tom agentura RIA Novosti, podle níž už vláda na projekt vyčlenila peníze.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Co se týče Wikipedie, je lépe ji nahradit Velkou ruskou novou encyklopedií v elektronické podobě. V každém případě bude nabízet hodnověrné informace v moderní formě,“ řekl Putin na zasedání vládní Rady ruského jazyka.

Putin odkazoval na tištěnou verzi Velké ruské encyklopedie, která vyšla v letech 2007 a 2014. Reagoval přitom na kritickou poznámku jednoho ruského univerzitního profesora, podle nějž ruské soudy nezřídka citují informace z Wikipedie ve svých rozsudcích.

Česká Wikipedia se na protest vypne

Internet a PC

Podle vládních dokumentů plánuje ruský kabinet poskytnout do roku 2022 na vytvoření nové online encyklopedie 1,7 miliardy rublů (616 milionů korun).

Ruskojazyčná verze Wikipedie obsahuje 1,5 milionu hesel. V roce 2015 ji ruské úřady nakrátko zakázaly kvůli tomu, že její správci odmítli smazat heslo týkající se užívání konopí.

Agentura DPA připomněla, že minulý týden začal v Rusku platit kontroverzní zákon o „svrchovaném internetu“, který umožňuje větší kontrolu úřadů nad děním na síti. Kreml novinku prezentuje jako ochranu proti kybernetickým útokům, kritici hovoří o nové dimenzi cenzury.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám