Hlavní obsah

Třináct hodin bez Facebooku a Instagramu. Největší sociální sítě postihl rekordní výpadek

Novinky, mif

Vůbec největší výpadek ve své historii zažil ve středu večer Facebook. Kromě největší sociální sítě na světě se problémy týkaly také WhatsAppu, Instagramu či Messengeru – tedy i dalších služeb, které patří do portfolia Facebooku. Vyřešit problémy se podařilo až ve čtvrtek ráno (SEČ).

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

První uživatelé si stěžovali na problémy s připojením k webovým službám a mobilním aplikacím už okolo 17. hodiny středoevropského času.

První indicie – především tedy velmi dlouhá doba výpadku – nasvědčovaly tomu, že se staly servery Facebooku cílem nějakého hackerského útoku. To však zástupci sociální sítě vyloučili. Příčinu nicméně neuvedli.

„Jsme si vědomi toho, že někteří lidé mají v současné době problémy s přihlášením. Na vyřešení usilovně pracujeme,“ uvedli stoicky zástupci Facebooku ještě před vyřešením problému.

Třináct hodin bez Facebooku a Instagramu 

Opět zprovoznit servery a zpřístupnit službu všem uživatelům se podařilo podle serveru Down Detector až ve čtvrtek ráno okolo 6. hodiny. Výpadek tak celkově trval 13 hodin, což je nejdelší doba v historii této sociální sítě.

Problémy s přihlášením, nemožností posílat zprávy či příspěvky, hlásili přitom uživatelé napříč celým světem. Když se v některých zemích podařilo problémy vyřešit, v dalších si začali další uživatelé stěžovat na nedostupnost služeb.

V současnosti si na nedostupnost služeb stěžují už jen desítky lidí, jejich hlášení navíc s velkým výpadkem pravděpodobně nesouvisí – jde o lokální problémy, především v Japonsku.

Vtipálci si vzali Facebook na mušku

Kvůli velkému výpadku se řada uživatelů přesunula na Twitter, kde o problémech Facebooku a jeho dalších služeb vtipkovali. Hashtagy #FacebookDown a #InstagramDown byly doposud použity více než 150tisícktát, uvedl server BBC.

Jeden z uživatelů vtipně poukazuje na to, že se všichni lidé přesunuli na Twitter.

Takto údajně bude vypadat svět za 24 hodin po výpadku Facebooku. 

Výpadek Facebooku musel rozdýchávat i Sheldon Cooper ze seriálu Teorie velkého třesku.

„Co budeme dělat, když je Facebook nedostupný,“ ptá se jeden z uživatelů a připojuje vtipné video.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám