Hlavní obsah

Alibaba odkládá vstup na burzu v Hongkongu

Novinky, ČTK, bož

Provozovatel největšího čínského internetového obchodu Alibaba Group odložil vstup na burzu v Hongkongu. Důvodem jsou protivládní protesty a nepokoje, které v asijském finančním centru probíhají již několik týdnů. S odkazem na své zdroje to ve středu uvedla agentura Reuters.

Foto: Jason Lee, Reuters

Čínská Alibaba odložila vstup na hongkongskou burzu.

Článek

Akcie až za 15 miliard amerických dolarů (skoro 349 miliard korun) chtěla společnost Alibaba na hongkongské burze nabídnout koncem srpna.

Ačkoliv nestanovila nový termín vstupu na burzu, podle zdroje Reuters by to mohlo být v říjnu. Do té doby by mohlo dojít ke zmírnění politického napětí.

O odkladu rozhodlo vedení Alibaby minulý týden.

Poloautonomní čínský region Hongkong čelí největší politické krizi za desítky let.

Protesty začaly v reakci na plánované zavedení zákona o vydávání podezřelých lidí z Hongkongu do Číny, postupně však nabraly obecnější ráz demonstrací za demokracii a posléze se účastníci přidali i s protesty proti policejnímu násilí.

V neděli se v Hongkongu podle organizátorů sešlo až 1,7 milionu demonstrantů, akce se po čase obešla bez střetů s policií.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Protesty v Hongkongu

Hrubý domácí produkt (HDP) Hongkongu ve druhém čtvrtletí klesl o 0,4 procenta. Městu tak hrozí recese.

Vláda území současně schválila podpůrný ekonomický balíček v rozsahu 2,44 miliardy dolarů (56,71 miliardy korun).

Na burzu měl namířeno i Home Credit

Veřejnou nabídku akcií na hongkongské burze podle červencové tiskové zprávy plánuje i skupina Home Credit, kterou vlastní skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Jak je realizace této nabídky daleko a nakolik ji ovlivní současné dění v Hongkongu, není jasné, společnost deníku E15 sdělila, že se k tomu v tuto chvíli nemůže vyjadřovat.

Dceřiná firma Home Creditu – Home Credit B.V. (HCBV) – 15. července podala žádost o povolení obchodovat se svými akciemi na hlavním trhu této burzy. Ve firmě HCBV si chce Home Credit podržet kontrolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám