Hlavní obsah

Zase jsme best in covid, kasal se Babiš před odletem do Slovinska

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu před odletem na Bledské strategické fórum po roce zopakoval tvrzení, že státy Visegradské čtyřky jsou best in covid. Loni za stejné tvrzení schytal tvrdou kritiku, protože ČR loni na podzim a letos na jaře patřila mezi nejpostiženější země, v souvislosti s covidem zde zemřelo přes 30 000 lidí. Drastické dopady měla epidemie i na hospodaření státu, jehož rozpočet generuje obří schodky.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„První výročí od mého prohlášení v srpnu 2020, že V4 je best in covid v Evropě. Po roce to zase platí. Držme si palce, aby to V4 a hlavně nám vydrželo,” uvedl Babiš na Twitteru.

Nezmínil přitom, že za současnými nízkými čísly incidence v ČR je vedle očkování do značné míry fakt, že značná část populace se již promořila, což s sebou neslo tisíce mrtvých.

Česko je v celosvětových žebříčcích dopadů epidemie stále jednou z nejpostiženějších zemí

Domácí

Tématy fóra bude budoucnost Evropy i vývoj v Afghánistánu, který ovládlo radikální hnutí Tálibán.

Babiš řekl, že Evropu je třeba chránit před ilegální migrací, a zopakoval, že Schengen, tedy prostor volného pohybu, v roce 2015 v této věci nebyl funkční.

Horák: Babiš je nemehlo. Před volbami bude chtít dokončit očkování a tvářit se, že vše zvládnul

Domácí

„Jediná země, která byla funkční, bylo Maďarsko,” řekl premiér s odkazem na přísnou migrační politiku Budapešti v době velké migrační krize.

„Je potřeba si říct, proč už nemáme Bulharsko, Rumunsko, Chorvatsko i Srbsko v Schengenu," řekl rovněž Babiš. Dodal, že jeho vláda opakovaně navrhuje rozšíření schengenského systému o tyto země.

EU dá peníze

Tématem schůzky ve slovinském Bledu bude také nejnovější překotný vývoj v Afghánistánu. „Zkušenost z Afghánistánu nás také nutí k zamyšlení,” řekl Babiš. „Uvidíme, jaký bude mít dopad převzetí Afghánistánu Tálibánem,” dodal. Podle něj je třeba jednat hlavně s Tureckem, aby se o uprchlíky postaralo. „A EU jim za to dá peníze,” řekl.

Brusel už během předchozí velké migrační vlny do Evropy vyjednal s Tureckem dohodu, díky níž se příliv běženců do EU přes tuto zemi výrazně snížil a v jejímž rámci Ankara z EU dostala peníze pro několik milionů běženců, které má na svém území.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám