Hlavní obsah

Senát schválil příspěvek 370 korun pro lidi v karanténě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátoři ve čtvrtek schválili příspěvek k nemocenské ve výši až 370 korun pro lidi v nařízené karanténě či izolaci. Nyní norma zamíří k podpisu prezidentu Miloši Zemanovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Poslaneckou sněmovnou prošel návrh v úterý. Poslanci schválili úpravu, kterou navrhla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

S ní nakonec souhlasila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), podle níž jde o téměř totožný návrh, který předložila vláda a který v pátek poslanci neschválili.

Poslanci schválili příspěvek 370 korun pro lidi v karanténě

Domácí

Příspěvek má motivovat lidi k tomu, aby chodili do karantény a aby nakažení hlásili své kontakty.

Příspěvek budou lidé dostávat prvních 14 dnů nařízené karantény. Nejvýše se dostanou na 90 procent svého průměrného výdělku. Nárok se bude vztahovat také na lidi s nemocenským pojištěním pracujícím na dohody. Vyloučeni ale budou ti, kteří by se ocitli v karanténě do pěti dnů po návratu z dovolené v zahraničí.

Příspěvek bude zaměstnancům vyplácet zaměstnavatel. Náklady si bude odečítat ze sociálních odvodů. Bonus nebude podléhat dani z příjmů ani exekuci a nebude se započítávat do příjmů pro výpočet sociálních dávek. Nebude se týkat jen nařízených karantén souvisejících s covidem-19, ale bude platit i u ostatních infekčních nemocí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám