Hlavní obsah

Očkovací centrum vznikne v areálu O2 areny

Novinky, alt

Jedno z velkokapacitních očkovacích center vznikne v O2 universum v pražské Libni. Na Twitteru to v úterý uvedl premiér Andrej Babiš (ANO), který se byl na místě podívat. Jeho poradce a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula dnes České televizi řekl, že centrum, v němž by se aplikovaly vakcíny proti covidu-19, by mělo být zprovozněno do konce ledna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Roman Prymula

Článek

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by očkovací centrum mělo vzniknout v prostoru O2 universum, což je novější multifunkční kongresové centrum přilehlé k O2 areně s velkým sálem pro zhruba pět tisíc lidí.

Komplex O2 universum navazuje na O2 arenu z jižní strany, má rozlohu téměř 50 000 metrů čtverečních ve čtyřech podlažích. Halu vlastní a provozuje společnost Bestsport, která je členem skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Ministerstvo zdravotnictví dříve dostalo nabídku také v O2 areně nebo do Kongresového centra umístit nemocnici, jež byla nakonec postavena na výstavišti v Letňanech. Tehdejší ministr Prymula v říjnu uvedl, že většina prostoru O2 areny by byla nevyužitelná, neboť jej tvoří ochozy pro diváky.

Foto: Novinky

Velký sál kongresového centra O2 universum

Ministr Jan Blatný v polovině prosince říkal, že Česko velkokapacitní očkovací centra, jaká mají například v Německu, nepotřebuje. Nicméně regiony už podobné prostory začaly připravovat. Nejdál je zřejmě Brno, které už spustilo zkušební provoz na výstavišti, centrum buduje i Jihočeský kraj.

Očkovací centra jako v Německu nepotřebujeme, řekl Blatný

Domácí

Podle Blatného se ale mělo očkovat hlavně v nemocnicích a jiné prostory měly být uvolněny až v případě, že tyto přestanou stačit. Velkokapacitní očkovací centra by podle něj stejně vyžadovala přítomnost zdravotníků a dodávky vakcín jsou uzpůsobeny tak, aby to nemocnice stíhaly.

Teoreticky se počítalo například s pražským výstavištěm v Letňanech, kde je nyní k využití připravena záložní nemocnice.

Česko v rychlosti očkování zaostává a je opět na chvostu Evropy

Domácí

Prymula pro ČT uvedl, že Česko zatím naočkovalo 40 až 50 000 lidí. Ministerstvo zdravotnictví uvádí údaj 19 000. Toho číslo ale aktualizuje pouze jednou týdně ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám