Hlavní obsah

ODS a Piráti chtějí řešit postup vlády při koronaviru. Svolali mimořádnou schůzi

Novinky, ber
Praha

ODS a Piráti chtějí znovu probrat postup vlády při „koronavirové” krizi. Vláda podle nich zatajuje informace a vytváří chaotická opatření. Po ministrech chtějí, aby připravili preventivní opatření proti případné druhé vlně. Strany sehnaly dostatek podpisů pro svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Ta by se měla uskutečnit příští čtvrtek.

Foto: Petr Horník, Právo

Opozice (na archivním snímku) bude chtít po vládě vysvětlit nákup zdravotnických pomůcek.

Článek

„Česká republika zvládla první vlnu koronaviru poměrně dobře. Může ale přijít další vlna, stále nefunguje chytrá karanténa, stát nesdílí podrobné aktuální statistiky s vědci, zatajuje informace a v opatřeních je chaos,” sdělil předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Vyšší ošetřovné, EET i bonus pro s.r.o.: opoziční návrhy, které vláda zamázla a pak s nimi sama přišla

Domácí

„Vláda převzala víc než polovinu opatření navržených opozicí, téměř výhradně však s několikatýdenním zpožděním. Tato zdržení demonstrovala nezodpovědný přístup vlády založený na sebeprezentaci a pravidelných tiskových konferencích, na nichž vláda ze dne na den měnila nařízení,” zdůvodnil Michálek.

Podle předsedy ODS Petra Fialy vyvstala v období krize řada otázek, na které si občané zaslouží znát odpověď. „V době řešení akutní krize nebyl na detailní rozbory prostor. Ten se nyní otevřel, a proto jsme se rozhodli svolat mimořádnou schůzi,” napsal Novinkám.

Opozice: Vláda je banda amatérů. Jedná protiprávně a vytváří chaos

Domácí

Piráti spolu s ODS proto navrhli usnesení, které bude vládu zavazovat k preventivním opatřením proti druhé vlně epidemie. „Aby se nemohla opakovat stejná situace,” dodal Michálek.

Na schůzi se budou řešit skupiny občanů postižených krizí, kteří nedostali od státu žádnou ekonomickou pomoc. Součástí bude také projednání návrhu na zřízení vyšetřovací komise k podezřelým nákupům ochranných pomůcek na ministerstvech nebo případný vládní nákup leteckého dopravce Smartwings.

„Teď je situace pod kontrolou a je ve veřejném zájmu, abychom nákupy prověřili, vyvodili odpovědnost a navrhli zlepšení systému," dodal předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

Výběr článků

Načítám